Nieuws Maatregelen

Voor het eerst sinds corona: (meeste) ondernemers positief over toekomst

Het ondernemersvertrouwen was begin april voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis licht positief, al is men in een aantal individuele bedrijfstakken nog somber. Het is de uitkomst van de Conjuctuurenquête van het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.

NU.nl 19 mei 2021

Bloemist betalen mondkapje

Steeds meer ondernemers zien licht aan het einde van de corona-tunnel. Foto: Shutterstock

Ruim een jaar na de start van de coronacrisis zien ondernemers het opnieuw rooskleuriger in. Terwijl het ondernemersvertrouwen in april 2020 een ongekende dreun kreeg en flink in het rood terechtkwam, stond de indicator begin april dit jaar op 2,3. Dat is acht punten hoger dan een kwartaal eerder en voor het eerst dit jaar een positief cijfer, wat betekent dat meer ondernemers optimistisch dan pessimistisch zijn over de toekomst, bericht NU.nl.

''Iets meer dan de helft van de ondervraagden drijft handel met het Verenigd Koninkrijk en 24 procent van hen ondervindt hinder door extra administratieve lasten''

Zo staat te lezen in de Conjuctuurenquête

Bouwsector meest optimistisch, ondernemers in horeca nog vaak somber

Het vertrouwen nam in alle bedrijfstakken toe, maar in sommige sectoren was het nog steeds negatief. Bouwondernemers waren het meest optimistisch, al voor het derde kwartaal op rij. Groothandels kwamen op de tweede plaats terecht.

Het minst positief over de toekomst was de horeca. Kroegen en restaurants kunnen nu stilaan heropenen, maar hebben over het afgelopen jaar een grote schuldenberg opgebouwd.

Lees ook: ABN AMRO: Ondernemers torsen belastingschuld misschien nog jaren mee

Het aantal ondernemers dat last van Brexit heeft wisselt behoorlijk

Dit kwartaal kregen de ondernemers ook een vraag over de impact van Brexit op hun bedrijf. Iets meer dan de helft van de ondervraagden drijft handel met het Verenigd Koninkrijk en 24 procent van hen ondervindt hinder door extra administratieve lasten vanwege Brexit.

15 procent van de exporteurs krijgt ook te maken met extra kosten en nog eens 15 procent ervaart problemen door grensformaliteiten. 40 procent van de bedrijven die handel voeren met het VK heeft geen last van Brexit.

Lees ook: Woonbranche klaagt over lange levertijden en hoge prijzen; keukeninstallateurs kunnen vraag niet aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws