Nieuws Maatregelen

Coronapas, thuiswerken, anderhalve meter: dit is er veranderd

Stickers op vloeren, witte cirkels in parken en tafels met kruisen zijn verleden tijd. De anderhalvemeter-regel vervalt na anderhalf jaar. Maar er komen ook nieuwe regels bij, zoals de verplichte coronapas voor iedereen ouder dan dertien jaar.

NU.nl 25 september 2021

Laatste update: 25 september 2021 22:30

25 september

Afbeelding: Shutterstock.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen van de coronamaatregelen:

  • Geen afstand meer houden
  • Coronatoegangsbewijs verplicht
  • (Meerdaagse) evenementen weer toegestaan
  • Discotheken en nachtclubs open tot middernacht
  • Nieuw 'milder motto' voor thuiswerken
  • Groen licht voor volle voetbalstadions
  • Mondkapjes op in de trein, af op station

Geen afstand meer houden

De regel werd al niet zo goed meer nageleefd en is nu afgeschaft: de anderhalvemeter-regel. De afstandsregel werd anderhalf jaar geleden ingevoerd en was de belangrijkste norm van het 'nieuwe normaal'. Het einde van de anderhalvemeter-regel is een grote en symbolische stap. Onderling afstand houden is nog wel een dringend advies.

Coronatoegangsbewijs verplicht

Vanaf vandaag hoeft er geen afstand meer worden gehouden, maar is een coronatoegangsbewijs wel verplicht in de horeca, in de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden. De coronapas is dus nodig bij zowel de lunchtent om de hoek als de voetbalkantine. Uitzondering zijn doorstroomlocaties zoals musea en bibliotheken, en na politiek debat ook de terrassen. De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest. De pas wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.

Lees ook: Horeca Nederland waarschuwt voor grote weerstand tegen coronapas

(Meerdaagse) evenementen weer toegestaan

Evenementen buiten en festivals buiten mogen weer. Dit geldt voor zowel eendaagse als meerdaagse evenementen. Een voorwaarde is dat de bezoekers elke 24 uur hun coronapas laten zien. Er geldt geen maximum voor het aantal bezoekers en er is geen verplichte sluitingstijd zoals in de horeca. Wel moet de horeca bij een evenement om middernacht sluiten.

Ook evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen - denk aan popconcerten - zijn vanaf morgen weer toegestaan. Hooguit 75 procent van de zaalcapaciteit mag benut worden en de bezoekers moeten ook hier een coronatoegangsbewijs laten zien. De ongeplaceerde evenementen binnen moeten om middernacht sluiten.

Bij een concert met vaste zitplaatsen is geen maximale capaciteit vastgesteld. De horeca bij een evenement binnen moet eveneens om middernacht sluiten, maar het evenement met zitplaatsen mag gewoon doorgaan.

Lees ook: Onderzoek Strabo: meerderheid jongeren tegen invoering coronapas

Discotheken en nachtclubs mogen open tot middernacht

Discotheken en nachtclubs mogen ook weer open, zij het tot middernacht. Voor deze clubs gaat hetzelfde gelden als voor de rest van de horeca. De sluitingstijd is middernacht en een coronatoegangsbewijs is verplicht.

De zitplaatsverplichting voor horeca vervalt en er geldt bij de horeca, discotheken en nachtclubs geen maximum aantal bezoekers.

Nieuw 'milder' motto voor thuiswerken

'Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is', wordt het nieuwe motto van het thuiswerkadvies. Het is volgens het demissionaire kabinet een iets mildere variant van het huidige credo: 'Werk thuis, tenzij het niet anders kan.'

Groen licht voor volle voetbalstadions

Er geldt geen beperking meer voor het aantal supporters in een (voetbal)stadion. Wel is de coronapas verplicht. Het betekent dat de voetbalstadions weer vol kunnen. PSV-Willem II op zaterdag 25 september kan de eerste wedstrijd in de Eredivisie met een uitverkocht stadion in anderhalf jaar tijd worden.

Mondkapjes op in de trein, af op het station

In het openbaar vervoer blijft de mondkapjesplicht van kracht. In de bus, de trein en het vliegtuig moet het mondmasker op. Ook op de luchthaven (in ieder geval achter de douane) blijft het kapje verplicht. Voor het trein- en busstation is dat vanaf morgen niet langer meer het geval.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws