Nieuws Maatregelen

Deurwaarder op stoep bij honderden misbruikers coronasteun: overheid scherpt controle aan

De overheid legt beslag op de bezittingen van vierhonderd bedrijven die misbruik hebben gemaakt van coronasteunregeling TVL, oftewel de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers.

Nu.nl 7 mei 2021

FIOD

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is na fraudesignalen en overleg met FIOD en OM in actie gekomen en heeft bij vierhonderd bedrijven beslag laten leggen op onder andere rekeningen. Foto: AD

Na uitgebreid onderzoek en overleg met opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die voor de overheid alles rond de coronasteun regelt, aangifte gedaan tegen enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik. Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen verder aangescherpt. Tegelijk is er tijdelijk beslag gelegd op de bankrekeningen van de bedrijven waartegen aangifte is gedaan, valt te lezen op NU.nl.

Lees ook: Auping over terugbetalen staatssteun: ‘Die 1,2 miljoen houden voelde niet goed’

TVL voor ondernemers en zzp-ondernemers met meer dan 30 procent omzetverlies

Hoeveel geld er met het misbruik is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. De TVL wordt verstrekt aan ondernemers en zzp-ondernemers die meer dan 30 procent omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Tot nu toe is in totaal voor 3,5 miljard euro subsidie toegekend.

De beslaglegging volgt op signalen over misbruik eerder dit jaar en is een van de stappen die de RVO zet om misbruik van de TVL te bestrijden. Komende tijd zullen meer stappen volgen, laat de Rijksdienst weten. De RVO hoopt op deze manier nog een deel van de onterecht uitbetaalde subsidies terug te kunnen krijgen. De komende weken volgen naar verwachting ook nog meer beslagleggingen.

Als de RVO een vermoeden heeft dat er sprake is van misbruik wordt er altijd aangifte gedaan, benadrukt de organisatie. Inmiddels is op een totaal van 241.000 subsidieaanvragen 1.133 keer aangifte gedaan en zijn 679 van de 206.000 verleende subsidies ingetrokken wegens misbruik. Het grootste deel van de pogingen tot misbruik zou al stranden op de uitgebreide controles vooraf.

Tegemoetkoming Vaste Lasten nu ook voor grote bedrijven

Eén aanvraag per concern

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt vanaf aanstaande maandag (10 mei) voor de eerste keer opengesteld voor grote bedrijven. Tot nu toe konden alleen mkb-bedrijven gebruik maken van de steunmaatregel. De TVL Q1 2021 blijft voor grote bedrijven open tot 10 juni 2021, zodat zij voldoende tijd hebben om een aanvraag in te dienen. Voor mkb-bedrijven sluit de regeling nog steeds op 18 mei. Het maximale subsidiebedrag voor grote bedrijven is 600.000 euro voor het eerste kwartaal. Voor grote bedrijven in de detailhandel kan hier een opslag van maximaal 300.000 euro bovenop komen.

Wanneer grote bedrijven deel uit maken van een groep verbonden ondernemingen zoals een concern, worden deze binnen de staatsteunregels gezien als één partij, meldt het ministerie van Economie en Klimaat. Een groep kan daarom maximaal één TVL-aanvraag doen, waarbij de maximale staatssteungrens geldt voor gehele groep.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws