Nieuws Maatregelen

Rutte scoort met deze versoepeling: Oranje kijken kan vanaf achtste finales weer in de kroeg

Vanaf 26 juni, de dag dat de achtste finales van het Europees Kampioenschap van start gaan, mogen supporters deze wedstrijden weer kijken in cafés en op terrassen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd in de persconferentie van vrijdag.

Redactie/ANP 18 juni 2021

Laatste update: 18 juni 2021 19:53

Ek kijken nederland macedonie corona versoepelingen kroeg scherm2

Veel mensen kijken het EK nu nog vanuit de tuin. Zo ook in de Haagse Marktweg. Foto: ANP

Lees ook: Teruglezen: vanaf 26 juni verdere versoepelingen coronamaatregelen

UPDATE 19.15 uur

Eerst waren schermen nog niet toegestaan, omdat het kabinet bang was dat te veel mensen dan bij elkaar zouden komen. Vrijwel alle coronaregels worden echter losgelaten, en ook schermen mogen dus weer. Nederland zelf speelt op zondag 27 juni tegen een nog te bepalen tegenstander in Boedapest.

Lees ook: Voetbalshop.nl beleeft Oranje-koorts: ‘Iedereen wil in shirt van Frenkie of Memphis lopen’

Vandaag maakt het kabinet de al eerder deze week aangekondigde versoepelingen bekend tijdens een persconferentie. Er is nog altijd niets bekend over voetbal en de horeca, waar nu nog een schermverbod geldt. Nederland-Noord-Macedonië kijken in café 'moet kunnen',,We hebben gezien dat er feesten zijn geweest op straat, dat mensen bij elkaar komen om te kijken en te vieren. Het is naïef om schermen te verbieden en te denken dat mensen thuis afstand gaan houden", zegt Beljaarts. De KHN-directeur wijst er ook op dat het om een loze discussie gaat: ,,Er zijn al maxima op terrassen. Er zullen nooit méér mensen op een terras komen, met of zonder scherm."

Persconferentie versoepelingen maatregelen 26 juni

Volgens de aangekondigde maar nog niet bevestigde versoepelingen mag de horeca vanaf zaterdag 26 juni tot middernacht open. Nu is de eindtijd 22.00 uur. Ook mogen er straks meer mensen ontvangen worden in restaurants. Nu zijn dat er vijftig, straks mogen er maximaal honderd mensen binnen zijn.

Vrijdagmiddag voert KHN nog overleg met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken over de versoepelingen. Daarin zal KHN "hard inzetten" op de schermen. ,,Hoe kun je het hele land nog op de knieën dwingen terwijl het overal goed gaat? Alle seinen staan op groen, maar het kabinet wil ze nog op oranje laten. Daarmee belemmeren ze de economie."

Veiligheidsberaad: schermen blijven verboden

Ondertussen zijn de burgermeesters van het Veiligheidsberaad minder optimistisch over de kansen voor het EK kijken in de kroeg maandag. Volgens een woordvoerder zijn alle voors en tegens eerder al besproken en dat heeft geleid tot het besluit dat het niet is toegestaan. Dat besluit is voor iedereen helder, vinden de burgemeesters. Zij wachten de beslissing van het kabinet af en knijpen in de tussentijd geen oogje toe als horecaondernemers toch besluiten een scherm op te hangen bij hun café.

Lees ook: Teruglezen: vanaf 26 juni verdere versoepelingen coronamaatregelen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws