Nieuws Maatregelen

Clubleden én investeerders blijven voetbalstartup FC Urban trouw tijdens crisis

Voetbal overwint alles. Althans, dat zou je bijna gaan denken wanneer je kijkt naar de wijze waarop FC Urban de coronacrisis heeft doorstaan. De voetbalclub, waarbij de klant tegen een vast bedrag per maand kan voetballen wanneer het hem of haar maar uitkomt, verloor tijdens beide lockdowns praktisch geen leden en scoorde zelfs meerdere investeringen. ,,De ambitie om de grootste voetbalclub ter wereld te worden, staat nog fier overeind.”

Robbert Daalder 3 september 2021

Fc urban voetbalstartup clubleden investeerders

De leden van FC Urban zijn hebben hun club niet in de steek gelaten. Een enkeling maakte wel gebruik van de optie waarmee het abonnement bevroren kon worden. Foto: FC Urban

,,All good”, antwoordt medeoprichter Joep Lamme op de vraag hoe het met hem en FC Urban gaat. ,,We hebben recent een blueprint ontwikkeld om weer volop gas te kunnen geven. Na corona voelt dat weer als vertrouwd. Echt fijn hoor, want net zoals zoveel bedrijven hebben ook wij een pittige tijd achter te de rug. Hoewel we gelukkig nooit tegen faillissement hebben aangezeten, lag alles hier wel compleet stil tijdens de lockdowns. Vlak voor het ingaan van de eerste lockdown hadden we hier nog een meeting met onze investeerders en werden er grapjes gemaakt over het zogenaamde gevaar van het coronavirus. Dat hebben we geweten: een paar dagen later werden horeca en sportverenigingen dichtgegooid en waren wij dus ook de sigaar.”

Moeilijk te dealen met afvlakkende groei van FC Urban

,,In eerste instantie gebruikten we de tijd om marktonderzoek te doen. Het feit dat onze groei door corona afvlakte, ging echter steeds meer wringen. Wetende dat je bij een herstart twee keer zo hard moet gaan om de achterstand weer in te lopen. Dealen met die gedachte vond ik best moeilijk.”

"Onze techspecialist is een algoritme aan het ontwikkelen waarmee gelijkwaardiger teams tegenover elkaar komen te staan. Zo spelen leden altijd de meest spannende wedstrijden"

Joep Lamme, medeoprichter FC Urban

Tot het grote geluk van Lamme en zijn compagnon Kees Lohman bleken de FC Urban-leden behoorlijk trouw tijdens de donkere dagen van de crisis. Er werd vooral gebruik gemaakt van de optie waarmee het abonnement kan worden bevroren. ,,Toen we in juli van datzelfde jaar weer even mochten spelen van de overheid, trok iedereen meteen de voetbalschoenen weer aan en kenden we met 250 nieuwe leden zelfs een vliegende herstart. Een bevestiging dat we met dit businessmodel op het goede spoor zitten. Gelukkig denken onze investeerders er ook zo over en dat lieten ze zien door tijdens de tweede lockdown opnieuw geld in FC Urban te steken.”

De oprichters van FC Urban hebben het streven om de grootste club van de wereld te worden. Foto: FC Urban

Lees ook: Voetbalstartup groeit met 250 procent door slimme social media strategie

Aanpassingen in bedrijfsplan triggeren geldschieters om te blijven investeren

De reden waarom geldschieters in tijden van crisis bleven investeren in de Amsterdamse startup? Vier aanpassingen in het bedrijfsplan die de verdere groei van de club moeten bewerkstelligen. Een reeds toegepaste wijziging in dat plan is het onbeperkt kunnen voetballen voor maar 10 euro per maand. Lamme: ,,Daar zijn we mee gestopt. Sommige jongens speelden 52 potjes per maand. Super tof natuurlijk, maar wel een beetje scheef voor zo’n bedrag. Leden die 10 euro betalen, mogen nu vier keer spelen. Willen ze meer, dan hebben we een unlimited abonnement voor 25 euro per maand.”

,,Op het gebied van tech hebben we ook een slag geslagen”, vervolgt de ondernemer die zo nu en dan ook zelf nog meevoetbalt binnen zijn eigen club. ,,We hebben een cto aan boord genomen die afkomstig is van Philips. Hij is een algoritme aan het ontwikkelen waarmee gelijkwaardiger teams tegenover elkaar komen te staan. Zo kunnen we toekomstige leden garanderen dat zij altijd de meest spannende wedstrijden gaan spelen. We zijn zelfs aan het kijken of we met deze techniek gedetailleerde statistieken van de spelers kunnen leveren. Maar goed, dat is iets voor later.”

"We overleggen iedere week onze cijfers en dat zorgt ervoor dat we continu gestructureerd aan het werk blijven. De investeerders geloven in ons en dat geeft het vertrouwen dat nodig is voor deze uitdaging"

Joep Lamme, medeoprichter FC Urban

De derde pijler binnen FC Urban heeft alles te maken met het pushen van de marketing en sales, zoals Lamme het zelf verwoordt. ,,Daarvoor hebben we inmiddels een head of growth in huis. En als laatste willen we ons team verder versterken met iemand die de perfecte locaties voor onze wedstrijden vindt. Dat is tenslotte één van de eigenschappen die onze club zo bijzonder maakt. Inderdaad, onze ploeg wordt steeds groter. Op ons kantoor in Amsterdam werken we nu met z’n zessen en hebben we nog een parttime content creator. In Londen hebben we één iemand zitten en vanuit Valencia werken er nog twee voor ons.”

FC Urban is momenteel in zes Nederlandse steden actief. Foto: FC Urban

Lees ook: Deze ondernemers richten unieke voetbalclub op volgens Netflixmodel

Investeerders houden Lamme en Lohman extra scherp

Lamme geeft aan dat hij en zijn compagnon van de groei genieten, maar evengoed ook spannende tijden ervaren. Natuurlijk waren de lockdowns dat ook, maar nu is de tijd aangebroken waarop het tweetal moet leveren. Het aantal investeerders neemt gestaag toe waarmee ook de verantwoordelijkheid groter wordt. Of de aanwezigheid van deze geldschieters ze het gevoel geeft onder een vergrootglas te liggen? ,,Nee, dat niet. Hun aanwezigheid houdt ons vooral scherp. We overleggen iedere week onze cijfers en dat zorgt ervoor dat we continu gestructureerd aan het werk blijven. Ze geloven in ons en dat geeft het vertrouwen dat nodig is voor onze uitdaging.”

FC Urban

Het aantal leden, wedstrijden en speelsteden

FC Urban (opgericht in 2017) heeft momenteel 2.500 leden en heeft het doel om dit in een jaar tijd te verdubbelen. Verdeeld over Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Londen en Valencia worden maandelijks zeshonderd wedstrijden gespeeld. De voetbalstartup heeft het streven om qua ledenaantal de grootste club ter wereld te worden. Medeoprichter Joep Lamme: ,,Ik denk dat we in Nederland inmiddels de grootste zijn."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws