Nieuws Maatregelen

FNV Handel kaatst bal terug naar supermarkten: bescherm je personeel beter

De oproep van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel om de quarantaineregels voor supermarktmedewerkers te versoepelen is bij FNV Handel verkeerd gevallen. Fatma Bugdayci-Karatas van de vakbond erkent dat er veel uitval is door de quarantaineplicht, maar dat supermarkten dit zelf over zich hebben afgeroepen.

Van onze redactie 21 januari 2022

Supermarkt chinees JD leiden web winkel Ochama

Archieffoto ANP.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vreest voor lege schappen in de supermarkten als de roosterproblemen, door uitval van personeel dat in quarantaine moet, steeds groter worden. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen, melden wij eerder deze week. ,,Filiaalmanagers komen steeds vaker in een situatie terecht waar ze hele afdelingen moeten sluiten doordat te veel personeel uitvalt. Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", verduidelijkte CBL-directeur Marc Jansen.

'Geen handhaving op klanten zonder mondkapje in winkel'

,,Ik snap dat ze dit willen, maar ik denk ook meteen: wanneer ga je aan je eigen medewerkers denken? Wij lopen het risico op de werkvloer, en die quarantaineregels zijn er niet voor niets", vertelt Fabian Hettema op Distrifood, kaderlid van FNV en werknemer bij een Fries filiaal van Lidl. Hij ziet dat klanten geregeld zonder mondkapje naar binnen lopen, maar daar wordt niet op gehandhaafd.

Lees ook: Quarantaineplicht: Centraal Bureau Levensmiddelen vreest voor lege schappen supermarkten

'Supermarkten hebben hoge uitval over zichzelf afgeroepen'

FNV-bestuurder Fatma Bugdayci-Karatas erkent dat er veel uitval is door de quarantaineplicht, maar dat supermarkten dit zelf over zich hebben afgeroepen. Ze wees bijvoorbeeld de directie van Lidl kort na de sluiting van niet-essentiële winkels op extra drukte in supermarkten. Ook vroeg de vakbondsvrouw om extra beschermingsmaatregelen, zoals extra pallets voor de kassa om afstand te bewaren, gratis mondkapjes voor klanten die deze vergeten zijn of stickers met looproutes. ,,Dit werd voor kennisgeving aangenomen. Maar als het om omzet of klanten gaat, bedelen ze meteen om uitzonderingen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws