Nieuws Maatregelen

Mogelijk harde lockdown in aantocht, sluiting van hele sectoren behoort tot de opties

Nederland moet rekening houden met extra lockdownregels door de opkomende omikronvariant. Het OMT boog zich vanochtend over de situatie, na het weekeinde komt het advies en beslist het kabinet over eventuele maatregelen. Sluiting van complete sectoren en verdere beperking van bezoekersaantallen in horeca, cultuur en winkels behoren tot de mogelijkheden.

UPDATE: kabinet komt zaterdag 18 december voor spoedzitting bijeen.

Niels Klaassen (AD) 17 december 2021

Laatste update: 17 december 2021 19:28

Coronacrisis hugo de jonge cda minister

Coronaminister Hugo de Jonge: ,,Mogelijk extra maatregelen nodig om de golf te verlagen en te vertragen. Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER DE LIVEBLOG: Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

UPDATE

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet om snel extra coronamaatregelen te nemen, vertellen bronnen aan de NOS en het AD. Het kabinet pleegt daarom morgen al (zaterdagmiddag) digitaal spoedoverleg om het OMT-advies te bespreken. Lees het gehele artikel daarover via deze link.

,,We maken ons zorgen, de verspreiding gaat heel erg snel”, zei coronaminister Hugo de Jonge na afloop van de ministerraad. ,,Na het weekeinde ontvangen we het OMT-advies. Dan zullen we bekijken of extra maatregelen nodig zijn om de golf te verlagen en te vertragen.”

Twijfel of avondlockdown wel genoeg is

AD schrijft dat ook premier Rutte eerder al aangaf ‘niet hoopvol’ te zijn over de situatie. Nederland zit tot zeker 14 januari in een avondlockdown (met vervroegde schoolvakantie), de vraag is of dat genoeg is om een nieuwe piek in ziekenhuizen te vermijden. Anders ligt ‘alles op tafel’, schetsen ingewijden.

De bronnen willen op details niet vooruitlopen, maar gedacht kan worden aan verdere beperking van bezoekersaantallen in horeca, cultuur en winkels. Ook verstrekkender ingrepen als extra thuisbezoekrestricties of zelfs sluiting van hele sectoren overdag - een harde lockdown - zijn dan in beeld. ,,Het hangt echt af van de grafieken en adviezen van het OMT”, zegt een Haagse bron.

Lees ook: QR-code van werknemers checken: dit is toegestaan en dit (nog) niet

Uit voorzorg alvast meer maatregelen treffen

Vanochtend boog het Outbreak Management Team zich over de nieuwste gegevens rond de omikronvariant die landen als Engeland en Denemarken nu teistert. Voorlopig lijkt de mutant niet ziekmakender. Maar als de omikronvariant in korte tijd veel meer mensen besmet dan de oude virusversie, stromen ziekenhuizen alsnog sneller vol dan voorheen. En dat kunnen de Nederlandse ziekenhuizen er nu echt niet bij hebben, met momenteel ruim 2.550 opgenomen coronapatiënten (waarvan 645 op de IC).

De modelleurs van het RIVM hebben tot in de nacht rekenwerk verricht om accurate prognoses te maken. Hoogstwaarschijnlijk schotelt OMT-voorzitter Jaap van Dissel het kabinet dan een keuzemenu voor, variërend van niks doen tot ‘uit voorzorg’ alvast meer maatregelen nemen om de latere golf te vertragen en te verlagen.

Meer neigen naar vroegtijdig op de rem trappen

Van Dissel zelf zou nu wellicht meer neigen naar vroegtijdig op de rem trappen. In gesprek met Nieuwsuur erkende de RIVM-baas donderdagavond dat de situatie ‘te vaak optimistisch’ is ingeschat. ,,Je hoopt dat het dubbeltje toch de goede kant op valt maar we hebben te vaak gezien dat het tegenvalt.”

In een interview met AD in oktober was hij ook te positief, gaf de OMT-voorzitter toe. Van Dissel voorspelde toen dat harde lockdownregels niet meer nodig zouden zijn komende winter. Dat pakt nu anders uit. ,,Natuurlijk dachten we toen: tegen die tijd hebben we al zo lang delta, die gaan we eindelijk opruimen. Omikron is iets wat dat feestje verpest.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws