Nieuws Maatregelen

Aftredend coronaminister De Jonge tempert verwachtingen rond versoepelingen

Na zijn laatste ministerraad als ‘chef corona’ temperde Hugo de Jonge (CDA) de verwachtingen rond het lockdownbesluit van volgende week. Het aantal besmettingen met de mildere omikronvariant kan nog doorstijgen, en dat zal leiden tot toenemende bezetting van ziekenhuisbedden.

Niels Klaassen (AD) 7 januari 2022

Hugo de jonge volksgezondheid ministerraad

Hugo de Jonge onderging vandaag zijn laatste ministerraad als coronaminister. Foto: ANP

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Concluderen dat harde lockdown verstandige keuze was

,,Ik denk dat we straks concluderen dat de harde lockdown van december de verstandige keuze was", citeert het AD De Jonge na afloop van de vergadering op het Binnenhof. ,,In landen waar de regels minder streng waren, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, kampen ze nu met aantallen ziekenhuisopnames die vertaald naar onze situatie vier keer zo hoog zijn als nu. In Nederland zou je dan 600 nieuwe coronapatiënten per dag hebben. Dat kan de zorg helemaal niet aan."

Lees ook: Coronacrisis treft zelfstandigen hard: aantal gewerkte uren loopt fors terug

Volgende week vrijdag beslist het kabinet over de verlenging of versoepeling van de huidige lockdown. Woensdag is er eerst nog een speciaal OMT-overleg, donderdag spreken betrokkenen in het Catshuis, vrijdag volgt dan een persconferentie.

Behoedzaam kijken naar mogelijkheden om te versoepelen

De Jonge wil niet vooruitlopen op het besluit, maar stelt dus dat voorzichtigheid geboden is. ,,Het hoge aantal infecties zal tot een toename leiden van het aantal patiënten, maar je weet niet precies hoeveel. Het is niet hetzelfde als bij eerdere golven, daar zit onzekerheid. Dus je moet behoedzaam kijken naar wat kan.”

Een bron binnen het OMT stelt na overleg vanochtend eveneens dat het beeld niet eenvoudig is, met enerzijds hoge infectie-aantallen en anderzijds berichten over de minder ziekmakende omikronvariant. De experts zullen de komende dagen nodig hebben om een beter beeld te krijgen van alle gegevens, zodat woensdag een degelijk advies aan het kabinet gegeven kan worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws