Nieuws Maatregelen

ID&T en andere festivalorganisatoren zetten kort geding tegen overheid niet door

Festivalorganisator ID&T ziet geen juridische grond om het kort geding tegen de overheid door te zetten. Het besluit komt na inzage van het OMT-advies waar het kabinet zich met de recente coronaregels voor evenementen op baseert. Wel overweegt de organisatie nieuwe juridische stappen als evenementen vanaf september geen volledige doorgang kunnen vinden.

Van onze redactie 4 augustus 2021

Lowlands afgelasting

Ook Lowlands gaat dit jaar niet door. Van meerdaagse festivals was al eerder bekend dat ze afgelast moesten worden. Foto: ANP

,,Op basis van deze stukken (van het OMT, red.) hebben de ID&T Groep en ruim 40 mede-eisers zich de afgelopen dagen beraad en na uitvoerig overleg met de advocaat is gebleken dat het huidige kort geding niet kan worden voortgezet,'' schrijft ID&T in een persbericht.

Samen met de mede-eisers wilde de festivalorganisator een kort geding aanspannen tegen de overheid, maar het werd vooralsnog steeds op de lange baan geschoven. Nu het kabinet besloten heeft om eendaagse evenementen alleen maar onder strenge voorwaarden toe te staan tot 1 september, overwoog ID&T om het kort geding alsnog door te laten gaan. Het bedrijf vroeg het OMT-advies op om te onderzoeken hoe het kabinet tot deze beslissing kwam.

Kort geding ID&T tegen overheid weinig kansrijk

Rosanne Janmaat, coo van de ID&T Groep: ,,We zijn bijzonder teleurgesteld in de uitkomst van het besluit. Naar onze mening is er middels Fieldlab-evenementen aangetoond dat het mogelijk is op een veilige en verantwoorde manier evenementen te organiseren, echter heeft het kabinet anders besloten. Ondanks dat hebben onze advocaten aangegeven dat het, op dit moment, gezien het OMT-advies waarop besluiten van het kabinet dit keer wel zijn onderbouwd, weinig kansrijk is om het besluit via een kort geding bij de rechter ongedaan te maken.”

Rosanne Janmaat, coo van de ID&T Groep. Foto: ANP

In het voorgenomen kort geding was het uitgangspunt dat een eerder besluit van 9 juli onrechtmatig en onzorgvuldig genomen was, omdat het kabinet de Fieldlab-resultaten niet had meegenomen in de besluitvorming. Om deze reden wilde ID&T het besluit helemaal of gedeeltelijk nietig laten verklaren. Inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, voor een aanvullende motivering gezorgd. Het kabinet heeft daarmee op papier haar eigen nalatigheid ongedaan gemaakt, stelt de festivalorganisator. Voor een kortgedingrechter is er dan nauwelijks meer ruimte om het kabinet hierop de corrigeren. Op 13 augustus zal het besluit opnieuw worden overwogen door het kabinet.

Wél festivals en evenementen na september

ID&T verwacht wel dat evenementen vanaf september weer volledig door kunnen gaan. ,,Er is immers altijd gecommuniceerd dat wanneer iedereen die dat wil zich heeft kunnen vaccineren dat de way out is. Mocht de overheid ons wederom laten bungelen en geen duurzaam toekomstperspectief bieden, zullen we eventuele juridische stappen voorbereiden en wellicht zelfs onze gehele achterban van fans, leveranciers, artiesten et cetera oproepen om zich te mobiliseren en zich te laten horen'', aldus Janmaat.

Lees ook: Eendaagse festivals mogen na 13 augustus doorgaan onder strikte voorwaarden, ID&T Groep wil stukken inzien van OMT

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws