Nieuws Maatregelen

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): ‘Kabinet houdt ondernemers een worst voor’

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is niet te spreken over de aangepaste maatregelen die door Rutte en Kuipers zijn bekendgemaakt op hun eerste gezamenlijke persconferentie. ,,Veel ondernemers hebben het gevoel dat hen een worst wordt voorgehouden”, stelt hij kort na de persconferentie Rutte-Kuipers.

Van onze redactie 14 januari 2022

Jacco Vonhof MKB Nederland

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Jacco Vonhof mist perspectief, zegt hij in de uitzending 'Na Rutte en Kuipers' (hierboven terug te luisteren): ,,Er wordt dan naar Franse cijfers verwezen, maar waarom kijkt het kabinet niet gewoon naar ons buurland België? Daar kan veel meer.” Het mkb moet lijdzaam toekijken hoe Nederlands winkelpubliek de grens oversteekt om bij onze zuiderburen te gaan shoppen. ,,Alsof het coronavirus niet ook gewoon de grens kan oversteken.”

Lees ook: Dit zijn de aangepaste corona-maatregelen van kabinet Rutte-IV

Vonhof staat er dubbel in. ,,We hebben zelf aan het begin van de week een stevig persbericht de deur uit gedaan waarin we het kabinet opriepen om de crisis vanaf nu anders aan te vliegen”, vertelt hij in de uitzending. ,,Ons uitgangspunt was: zo veel mogelijk open. De afgelopen week is er veel gebeurd in Nederland, waardoor de maatschappelijke druk duidelijk gevoeld is. Dat heeft geleid tot bepaalde versoepelingen en daar zijn we blij mee. Maar het andere gevoel is dat we ooit deze crisis ingingen met de gedachte dat we het samen gingen doen, samen de pijn zouden dragen en er ook samen weer uit zouden komen. Dan begrijp ik niet dat de horeca, de cultuur en de evenementensector nul op het rekest krijgen.”

"We gingen ooit de crisis in met de gedachte dat we het samen zouden doen, dus begrijp ik niet dat de horeca, de cultuur en de evenementensector nul op het rekest krijgen.”

Jacco Vonhof, MKB-Nederland

Natuurlijk ziet ook Vonhof dat corona veel slachtoffers maakt. ,,Iedereen in het ziekenhuis is er een patiënt te veel”, zegt hij. ,,Ook getroffen ondernemers hebben te maken met coronagevallen in hun omgeving, maar zij worden tegelijk hard geraakt door de recente lockdown. Het zou mooi zijn als over tien dagen die beloofde versoepeling ook voor met name de horeca gaat gelden.”

Gerichte steun voor kwetsbare ondernemers

Ook de steun voor ondernemers zit Vonhof dwars. ,,Ondernemers die misgrijpen bij steun en compensatie, dat is iets we daar echt werk van moet worden gemaakt”, aldus de voorman van MKB-Nederland. ,,We hebben tegen de overheid gezegd: als het jullie dan niet lukt om die pakketten naar de juiste mensen te brengen, dan kan dat misschien beter bij de gemeenten worden neergelegd, om de meest kwetsbare ondernemers te bereiken. Als je de hele dag het woord ‘samen’ gebruikt, moet je er ook echt zijn voor iedereen die het lastig heeft. Als het niet kan hoe het moet, dan moet het maar zoals het kan.”

Direct na de persconferentie van vrijdagavond 14 januari vroegen we ondernemers en branchevertegenwoordigers naar hun eerste reacties op de coronamaatregelen. In de uitzending onder meer Ed Bindels, Gonny Eussen, Han de Hair, Niel van Hoff, Hubert de Leeuw, Jan Meerman, Frank Oostdam, Fred Rutgers, Cristel van de Ven, Jacco Vonhof, Won Yip, Hans Biesheuvel en Patrick Wessels. Podcasts van die gesprekken vind je terug op onze homepage.

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws