Nieuws Maatregelen

Kabinet verhoogt maximumvergoeding Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Het kabinet verhoogt de maximumbedragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bedrijven met minder dan 250 werknemers kunnen nu maximaal 550.000 euro aan vaste lasten vergoed krijgen, in plaats van 330.000. Het maximumbedrag voor grote bedrijven gaat van 400.000 euro naar 600.00 euro per kwartaal. Het gaat om de eerste twee kwartalen van het jaar.

Redactie/ANP 24 februari 2021

Tvl vaste lasten maximumvergoeding omhoog

Demissionair ministers Wouter Koolmees, Wopke Hoekstra en Bas van ‘t Wout bij een persconferentie over de coronasteunpakketten in januari. Foto: ANP

Ook de voorraadvergoeding voor winkeliers die hun deuren moeten sluiten, gaat omhoog, van 200.000 euro in het eerste kwartaal naar 300.000 euro. Deze regeling valt ook onder de TVL. Voor de uitbreiding van de steun wordt 375 miljoen euro opzijgezet, zo meldt ANP.

Onrust over voorraadvergoeding winkelketens

Vooral over de vergoeding voor grote winkelketens ontstond onrust. Die was volgens de ondernemingen lang niet toereikend. Nu komen grote winkeliers in aanmerking voor maximaal 900.000 euro in het eerste kwartaal, als ze de twee steunmaatregelen combineren. Een team van het ministerie van Economische Zaken gaat met deze bedrijven om tafel om te kijken met welke problemen ze verder kampen.

Lees ook: Biesheuvel (ONL) over aangepaste TVL-regeling: 'Voor veel mkb-bedrijven grote stap voorwaarts'

Het ministerie zegt dat vooral middelgrote bedrijven, "zoals grote horecaondernemingen en winkelketens tot circa vijftig filialen" profiteren van de verruimde TVL.

EU buigt zich over verruimde TVL

Het verruimen van de regelingen is niet in strijd met de Europese staatssteunregels. Die zijn in tijden van de coronacrisis versoepeld, omdat vrijwel elk land de knip trekt om ondernemers overeind te houden. Een deel van die extra ruimte wordt gebruikt, maar het kabinet wil nog niet de grenzen opzoeken, omdat ook in de tweede helft van 2021 extra steun waarschijnlijk nodig is.

Toch moet de Europese Commissie zich nog eens buigen over de verruimde TVL. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de regeling uitvoert, zal het aanvullende bedrag via een extra voorschot uitbetalen, zodra Brussel de uitbreiding heeft goedgekeurd.

Kijk voor meer informatie over de verruimde TVL op de website van de Rijksoverheid.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.