Nieuws Maatregelen

Horeca Nederland reageert op persconferentie: 'Wij willen vóór 1 juni volledig open'

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het tijd voor het kabinet 'om door te pakken' en de horeca per 26 mei volledig te heropenen. De openingstijden van de terrassen worden verruimd van 06.00 tot 20.00 uur, ook mogen de buitenterrassen bij sportaccommodaties ook hun deuren openen. KHN heeft voor beide versoepelingen de afgelopen weken hard gelobbyd. ,,Deze verruiming doet al iets meer recht aan de rol die de horeca wil vervullen als onderdeel van de oplossing", stellen zij.

Van onze redactie 11 mei 2021

Laatste update: 22 mei 2021 19:00

Terras neude utrecht

UPDATE

Via deze link lees je de recente ontwikkelingen: Horeca mogelijk niet op 9 maar op 5 juni open

Volgens KHN is het cruciaal dat er nu ook voortvarend wordt doorgepakt, dat betekent dat er cruciale aanpassingen en verbeteringen moeten komen van het openingsplan. ,,Vanaf stap drie van het openingsplan – die 26 mei in zou moeten gaan - is het belangrijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’. Alle horeca moet uiterlijk bij stap drie ook ‘binnen’ open kunnen. Het OMT heeft de restaurants al eerder veilig bevonden en het Fieldlab Cafés in Utrecht heeft duidelijk gemaakt dat cafés onder de zelfde condities als restaurants open kunnen. Er zijn geen goede redenen om ‘overige horeca’ later te laten openen. Verder is het belangrijk dat ‘binnen’ een m2-norm wordt gehanteerd in plaats van een maximum aantal toegestane personen per ruimte. Dat laatste is namelijk een uiterst onlogische wijze van beperken. KHN roept het kabinet op te kijken naar intelligente oplossingen, zoals deze nu ook voor grootwinkelbedrijven gehanteerd worden".

Lees ook: Teruglezen: 'Eerste dag versoepelingen prima verlopen'

'Samen toewerken naar verdere versoepelingen'

De afgelopen periode heeft KHN meerdere gesprekken gevoerd met alle betrokkenen en heeft KHN ontzettend hard haar best gedaan om tot veilige, passende en werkbare oplossingen voor de horeca te komen. Ook vlak voor de persconferentie vond er nog een overleg plaats tussen KHN en minister Grapperhaus en staatsecretaris Keijzer, waarbij beide partijen benadrukten dat het belang van een spoedige heropening groot is. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Het blijft een teleurstelling dat op dit moment alleen de terrassen onder strenge restricties open zijn; voor de meeste bedrijven betekent dit nog steeds geen rendabele bedrijfsvoering. Maar ik ben voorzichtig positief dat we hiermee de weg inslaan om verantwoord de bedrijfsvoering voor de gehele horeca voor 1 juni weer op te starten.”

Horeca onderdeel van oplossing

KHN kijkt terug op een soepele en veilige heropening van de terrassen; de sfeer is positief en gemoedelijk en er zijn geen tot nauwelijks incidenten gemeld. Al zijn de strenge restricties en de weersomstandigheden een bittere pil voor veel ondernemers. Afgelopen zondag was het overduidelijk dat de horeca een belangrijk onderdeel van de oplossing kan zijn; met het warme weer was het rustig in de parken en mensen zaten in een veilige horecaomgeving op het terras. Ondernemers willen een rol spelen in het spreiden van mensen en crowd control. De horeca kan én wil verantwoord open – ook binnen -, daarom is tijdige communicatie cruciaal om ook de leveranciersketen weer op gang te brengen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws