Nieuws Maatregelen

Dringende open brief Audax aan kabinet: beschouw boekwinkels als essentieel

Audax, actief op het gebied gedrukte media en de landelijke distributie van kranten, tijdschriften en boeken en bekend van Bruna, AKO en ReadShop, doet een dringende oproep aan het kabinet om boekwinkels als essentieel te beschouwen en toe te staan dat de boekwinkels hun deuren weer openen. De open brief wordt zaterdag gepubliceerd in de landelijke ochtendkranten.

Van onze redactie 7 januari 2022

Bruna audax winkel boeken lockdown

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Audax plaatst een open brief in de zaterdagkranten met een noodkreet aan het kabinet. 'Beschouw verspreiding van lectuur als essentieel en laat boekwinkels hun deuren weer openen', luidt de boodschap van het concern.

Oneerlijke concurrentie en verschraling aanbod

Algemeen Directeur Hubert de Leeuw van Audax stelt in een verklaring: ,,We zijn van mening dat een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur (kranten, tijdschriften, boeken) een belangrijke rol speelt in het vormen van een mening en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondersteunt. Nu supermarkten nog wel tijdschriften mogen verkopen, is er niet alleen door de lockdown een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaan, maar is er ook sprake van een grote verschraling van het aanbod. Daar wordt immers een beperkt, alleen commercieel interessant, assortiment gevoerd. Hierdoor is een groot gedeelte van de titels nergens verkrijgbaar en wordt indirect de brede beschikbaarheid van het pluriforme titelaanbod en daarmee de persvrijheid ingeperkt.”

Hubert de Leeuw, algemeen directeur van Audax.

Met een verlenging van de winkelsluitingen komt bovendien de duurzaamheid van het logistieke distributiestelsel van lectuur in gevaar. Winkeliers zijn in staat om door middel van verkoop in consignatie een zo breed mogelijk assortiment te voeren. Hiermee wordt het publiek in staat gesteld zich in vrijheid een mening over de inhoud te vormen en deel te nemen aan het publieke debat, stelt Audax.

'Voor kleinere, specialistische uitgeverijen wordt het nu echter steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Het zijn immers vooral hún titels die nu buiten het schap vallen. De lectuurverkopers, die vaak met hun winkels ook lokaal een belangrijke sociaal maatschappelijke rol vervullen, hebben eveneens weinig vlees meer op de botten na de winkelsluiting halverwege de voor hen essentiële decembermaand. Tot slot kunnen met minder winkelpunten de logistieke kosten niet langer worden gedragen door de distributeurs met als gevolg dat ook de noodzakelijke fijnmazige logistieke infrastructuur voor de brede beschikbaarheid van het fysieke boek niet langer overeind gehouden kan worden'

Audax heeft het kabinet gevraagd om een voorbeeld te nemen aan buurlanden Duitsland, België en Frankrijk, waar lectuurwinkels inmiddels als essentieel zijn aangemerkt.

Lees ook: INretail, KHN en MKB-Nederland hebben indruk dat OMT land runt

Veel meer onvrede bij ondernemers over coronasluiting

En het is niet Audax alleen dat bij Rutte cs. aan de belt trekt, het ANP meldt dat d e onvrede bij ondernemers over de verplichte coronasluiting van niet-essentiële winkels en andere diensten lijkt toe te nemen. Veel branches, van zonnestudio's tot inderdaad boekwinkels, dringen bij het kabinet aan op heropening. Er zijn winkels die aankondigen sowieso op 15 januari open te gaan. Vanuit de horeca en detailhandel waren er eerder deze week ook betogen voor een heropening. Er werd ook boos gereageerd na opmerkingen vanuit het Outbreak Management Team (OMT) dat het mogelijk nog te vroeg zou zijn voor echte versoepelingen van het coronabeleid.

Het midden- en kleinbedrijf staat niet alleen in de roep om meer perspectief. Een voorbeeld: de gemeente Veenendaal heeft een open brief gestuurd aan nu nog demissionair premier Rutte. Daarin vraagt de gemeente of hij bij de coronamaatregelen rekening houdt met de belangen van ondernemers uit de niet-essentiële sector. ,,Uit de gesprekken met deze ondernemers blijkt dat velen maar nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden", geeft burgemeester Gert-Jan Kats aan.

Lees ook: Vooruitzichten voor 2022: stormachtig ondernemingsklimaat

Ander voorbeeld. De brancheorganisatie van zonnestudio's benadrukt dat mensen bij hen toch altijd in hun eentje zonnen, in een afgesloten cabine. Van een besmettingsrisico zou dus geen sprake zijn. De VNSWB, de vereniging voor sauna- en wellnessbedrijven, claimt dat saunabezoek juist zou kunnen helpen bij het fitter maken van mensen.

Schoenenwinkel wordt groothandel: 'Want dan mag ik open, net als de Makro'

De Sliedrechtse schoenenverkoper Jeffrey van Mourik. Ook hij vertelt het ANP dat de 'onvrede bij ondernemers inmiddels enorm' is. ,,Maar niet iedere ondernemer durft een statement te maken", zegt hij. Veel winkeliers zouden bang zijn voor negatieve reacties van klanten. Zelf heeft Van Mourik besloten om op zaterdag 15 januari hoe dan ook weer open te gaan voor shoppers op afspraak, ook als de overheid besluit om de winkels dicht te houden na 14 januari.

Van Mourik weet dat ondernemers die hij spreekt stiekem nog wel eens klanten ontvangt. Dat stiekeme is hij zat. ,,En als de politie mijn winkel na een aantal keer waarschuwen straks weer wil sluiten, dan gaan we over op plan B." Dan gaat hij open als groothandel voor klanten met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, want daar heeft hij ook de papieren voor. ,,Net zoals de Makro doet. En wij zijn dan net zo 'streng' als de Makro."

Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws