Nieuws Maatregelen

Veel bedrijven kregen te veel NOW-steun: ruim 4 miljard euro moet terugbetaald worden

Ruim zeven op de tien ondernemers die NOW-steun ontvingen, moeten daar een deel van terugbetalen. Dat blijkt uit een publicatie van drie ambtenaren van het ministerie van Financiën in economenblad ESB. Het gaat in totaal om een bedrag van zo'n 4,2 miljard euro dat door ruim 50.000 bedrijven moet worden teruggestort.

Redactie NU.nl 7 juli 2021

Loonsteun now bedrijven terugbetalen miljard

Ongeveer de helft van de ondernemers die steun uit de eerste periode van de NOW moeten terugbetalen, heeft dat al gedaan. Foto: Shutterstock

Het gaat daarbij om de periode van maart tot en met september 2020. NU.nl schrijft dat veel ondernemers een te hoge inschatting van hun omzetverlies maakten. Achteraf waren die schattingen over de periode tussen maart en mei 2020 gemiddeld 32 procentpunt te hoog. Slechts 14 procent van de ondernemers schatte het verlies over die maanden te laag in. In de maanden daarna, tussen juni en september, schatte 79 procent van de aanvragers het omzetverlies te hoog in.

Lees ook: Laagst aantal aanvragen NOW-regeling sinds uitbraak coronacrisis

NOW-steun terugbetalen: grote verschillen per sector

Welk deel ondernemers precies moeten terugbetalen, verschilt sterk per sector. Zo moeten ondernemers in de sector veterinaire dienstverlening, zoals dierenartsen, maar liefst 96 procent van de steun die ze tussen juni en september 2020 ontvingen terugbetalen. De luchtvaart mag juist alle loonsteun houden en ook reisorganisaties hoeven weinig terug te betalen.

Uitvoeringsinstantie UWV wil zich coulant opstellen bij de terugbetalingen, zo stelt deze in het FD. Over de terugbetalingstermijn gaat UWV in overleg met de bedrijven zelf. Standaard staat daar tot drie jaar voor, tegen nul rente, maar dit kan opgerekt worden tot vijf jaar.

Een groot deel van het geld is overigens al terugbetaald. Ongeveer de helft van de ondernemers die steun uit de eerste periode van de NOW moeten terugbetalen, heeft dat al gedaan.

Coronasteun stopt na september

De loonsteun wordt per 1 oktober stopgezet. Het demissionaire kabinet liet vorige week weten dat, nu de meeste ondernemers weer aan de bak kunnen, er een streep door de huidige coronasteunpakketten kan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws