Nieuws Maatregelen

Noodkreet van kermis-exploitanten: 'Zorg ervoor dat steun op tijd komt'

Door alle coronamaatregelen verdienen ook kermisexploitanten (bijna) niets. Om die reden slaan ONL, de Nationale Bond van Kermisondernemers (BOVAK) en de Nederlandse Kermisbond (NKB) de handen ineen om de kermissen te redden. De drie organisaties stellen dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het speciale steunpakket voor seizoen-gerelateerde sectoren bereikbaar moet maken voor de kermisbranche. ,,Zorg ervoor dat steun voldoende en op tijd bij de kermissen terechtkomt en bied de branche perspectief."

Eduard Voorn 21 januari 2021

Tilburgse kermis evenement

De kermis, onmisbaar onderdeel van de cultuur van veel Nederlandse dorpen en steden, dreigt te verdwijnen.

De kermisbranche stevent door de coronacrisis af op de afgrond. De sector heeft tijdig 'een stip aan de horizon' nodig om te kunnen overleven, stellen de drie belangenorganisaties. ,,Kermissen hebben vanwege het verplichte vergunningentraject van de lokale overheid een lange voorbereidingstijd nodig van zeker zes weken. Als er in mei pas groen licht komt, is dit voor veel ondernemers te laat, omdat zij dan nog maar de helft van hun seizoen kunnen draaien. Komt dit moment zelfs later, dan is de kans groot dat het hele seizoen 2021 verloren gaat.”

Daarom is het voor deze branche 'absoluut noodzakelijk' dat er duidelijkheid wordt verstrekt over de kermis als doorstroomlocatie en het moment waarop deze branche, samen met vergelijkbare sectoren, weer op kan starten.

Lees ook: Dit zijn de steunmaatregelen die ONL van het kabinet eist

'NOW en TVL moeten onverminderd beschikbaar blijven'

ONL, NKB en BOVAK zien de inkomsten van kermisexploitanten voor dit jaar als gevolg van de coronamaatregelen niet noemenswaardig stijgen. ,,Er is vanzelfsprekend dus ook een compensatie van 100 procent nodig. Dit maakt het noodzakelijk dat de NOW- en TVL-regelingen onverminderd beschikbaar blijven voor de kermisbranche en waar nodig worden verruimd om voor de volledig terugval in inkomsten voor deze ondernemers te compenseren.”

"Door de voorwaarden van de evenementenmodule komt deze niet bij de kermisbranche terecht"

ONL, NKB en BOVAK

Speciaal 'steunpakket-Keijzer' blijkt onbereikbaar

Tevens blijkt het speciale steunpakket van 10,5 miljoen voor seizoen gerelateerde sectoren, toegezegd door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, tot nu toe nagenoeg onbereikbaar voor de kermisbranche. ,,Deze evenementenmodule is tevens bij lange na niet voldoende om de sector in de loop van dit jaar de mogelijkheid te geven om weer op te starten”, geven de drie partijen aan.

,,Vanwege het feit dat deze module rekening houdt met elke vorm van omzet in een kwartaal, kunnen bedrijven die ook maar enige vorm van omzet hebben behaald, vaak voor een hele periode geen aanspraak maken op steun binnen de evenementenmodule", zo luidt de noodkreet. ,,Op deze manier zijn deze ondernemers nog steeds niet geholpen. Door de voorwaarden van de module komt deze niet bij de kermisbranche terecht, terwijl deze groep ondernemers juist op korte termijn een grote behoefte heeft aan steun.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.