Nieuws Maatregelen

Woede bij ondernemers over gemeenten die 'lokboa' inzetten bij winkelcontroles

Sommige gemeenten gebruiken controleurs die winkeliers uitlokken om coronaregels te overtreden. Dit leidt tot grote irritatie bij winkeliers, melden belangenverenigingen INretail en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De organisaties vinden de werkwijze ongepast.

Redactie NU.nl 23 april 2021

Boa handhaving politie horeca breda

De inzet van boa's in winkelstraten is heel gebruikelijk, maar lokboa is volgens INretail 'niet sympathiek'. Foto: Jeffrey Groeneweg

Sinds 3 maart mogen winkels weer klanten ontvangen, maar alleen als zij vier uur van tevoren een afspraak hebben gemaakt. Bovendien mag maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkel zijn. Gemeenten moeten dit controleren. Sommige doen dat door zogenoemde lokboa's in te zetten, zo meldde het FD.

Lees ook: We mogen versoepelen, maar dat is voor winkeliers best spannend: ‘We zijn ook een beetje bezorgd’

Dit zijn controleurs die zich voordoen als klant en smoesjes gebruiken om zonder afspraak naar binnen te komen. Als de controleurs daarin slagen, spreken ze de winkelier erop aan en melden dat ze de volgende keer een boete van 4.000 euro kunnen krijgen. In enkele gevallen zou zelfs al een boete zijn uitgedeeld.

,,Dit voelt niet goed", zegt Eus Peters van RND tegen NU.nl. Volgens hem gebeurde dit enkele weken lang stelselmatig in diverse gemeenten. Ook INretail, dat de belangen van onder meer woonwinkels en kledingverkopers behartigt, klaagt over de lokboa's en noemt de methode ,,niet sympathiek".

"Inzet van lokboa's gebeurde enkele weken lang stelselmatig en voelt niet goed"

Eus Peters, RND

Breda en Maastricht zetten lokboa's in

Gemeente Breda bevestigt, als een van de weinige grote gemeentes, tegen het FD dat ze inderdaad lokboa's inzet. Ook gemeente Maastricht werkt hiermee, al gaat het naar eigen zeggen uitsluitend om het controleren op de mondkapjesplicht. Andere grote steden zeggen dat ze deze manier van controleren niet toepassen.

Waarschijnlijk komt er snel een einde aan dergelijke controles. Klanten hoeven vanaf woensdag 28 april geen afspraak meer te maken om te kunnen winkelen. Wel blijft er een maximum gelden voor het aantal klanten dat tegelijkertijd in de winkel mag zijn.

De belangenverenigingen zijn blij dat het winkelen op afspraak verdwijnt. "We hopen alleen dat de mensen straks niet allemaal op precies hetzelfde moment komen winkelen", aldus INretail.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws