Nieuws Maatregelen

Ondernemers kregen tot september 31 miljard aan coronasteun

Ondernemers hebben tot september vorig jaar in totaal zo'n 31 miljard euro aan coronasteun gekregen. Het gaat om compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. De horeca ontving als sector het grootste bedrag en kreeg bijna een vijfde van het totaal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van onze redactie 21 februari 2022

Corona steun geld spaarpot

Sinds de lockdown van afgelopen december heeft het kabinet de coronasteunregelingen weer opengesteld. Foto: Shutterstock

Tussen maart 2020 en september 2021 hebben bedrijven in totaal voor bijna 23,6 miljard euro aan loonkosten vergoed gekregen via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Ook is iets minder dan 7,4 miljard euro aan vaste lasten vergoed vanuit de regelingen Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

De mogelijkheid tot uitstel van belastingbetaling, diverse garantiestellingen, leningen en kleine subsidieregelingen zijn niet meegenomen in het totaalbedrag van 31 miljard euro.

'Halverwege januari was voor bijna 1,1 miljard euro aan vergoedingen toegekend voor loonkosten over november en december en voor vaste lasten over het vierde kwartaal van 2021'

CBS

Horecabedrijven kregen tot en met september meeste steun: 5,9 miljard euro

Horecabedrijven kregen tot en met september vorig jaar de meeste steun: in totaal 5,9 miljard euro. Binnen de sector ontvingen de restaurants veruit de meeste coronasteun, gevolgd door hotel-restaurants en cafés.

Sinds de lockdown van afgelopen december heeft het kabinet de coronasteunregelingen weer opengesteld. Halverwege januari was voor bijna 1,1 miljard euro aan vergoedingen toegekend voor loonkosten over november en december en voor vaste lasten over het vierde kwartaal van 2021.

Lees ook: Kabinet wil dat corona straks weer bij ondernemersrisico hoort

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws