Nieuws Maatregelen

Eén op de tien zzp-ondernemers overweegt lening zodra coronasteun stopt

Ruim één op de tien zzp-ondernemers (12 procent) overweegt het aanvragen van financiering om na het stoppen van de coronasteun (TOZO, TVL, TONK) financieel gezond te blijven. Dat blijkt uit onderzoek onder 551 Nederlandse zzp-ondernemers, uitgevoerd door Tellow. Opvallend genoeg kiest een grote groep zelfstandigen voor een lening bij de bank, terwijl zij normaal gesproken terughoudender zijn om kleinere kredieten aan zelfstandigen te verstrekken.

Van onze redactie 29 september 2021

Onderzoek tellow zzp ondernemers lening coronasteun stopt

Door hun krappe financiële situatie ziet een significante groep zzp-ondernemers geld lenen als enige uitweg om financieel gezond te blijven. Foto: Shutterstock

Hoewel ruim een derde (35 procent) van de groep respondenten neigt naar het aanvragen van een bancaire lening, zijn ook de alternatieve financieringsvormen in opkomst onder zelfstandigen. Bijna een kwart (23 procent) van de ondervraagden denkt na over het afsluiten van een niet-bancaire lening zoals microkredieten of direct lending. Daarnaast staat een gelijk percentage van de zelfstandigen open voor factoring of factuur financiering.

Geld uit privérekening in onderneming investeren

Eerder dit jaar bleek dat ruim 40 procent van de zzp-ondernemers persoonlijk spaargeld heeft moeten opnemen gedurende de coronacrisis. Uit onderzoek blijkt nu dat zelfstandigen na het stoppen van de steunmaatregelen per 1 oktober nog steeds bereid zijn om hun persoonlijke buffers aan te spreken. Maar liefst 44 procent van de ondervraagden overweegt geld van hun privérekening in de onderneming te investeren om zo schulden en betalingsachterstanden op te vangen.

Lees ook: Hoe koop je als zzp'er een huis? 'Hypotheekregels ingewikkeld en raar'

Alternatieve manieren om het gat op te vullen

Volgens Thomas Vles, ceo van Tellow, voelen zzp-ondernemers zich gedwongen om hun financiële gezondheid te redden met alternatieve financieringsvormen: ,,Veel zzp-ondernemers vinden dat er onvoldoende financiële steun was vanuit de overheid. Hun betalingsachterstanden zijn de laatste maanden alleen maar gegroeid. Zzp-ondernemers zoeken nu naar alternatieve manieren om dit gat op te gaan vullen, ook als dit betekent dat zij all-in moeten met hun persoonlijke spaargeld.”

Onderzoek al gedaan, leningen reeds aangevraagd

Niet alleen de buffers slinken, maar ook schulden en betalingsachterstanden blijven de eenpitters in de weg staan. Hoewel driekwart van de ondervraagden geen schulden had voor de coronacrisis, geeft 14 procent nu aan dat het ze zonder lening niet gaat lukken om de in de pandemie opgebouwde schulden af te lossen. Zij geven aan ook al onderzoek te hebben gedaan of zelfs al een lening te hebben aangevraagd. ,,Door hun krappe financiële situatie ziet een significante groep zzp-ondernemers geld lenen als enige uitweg om financieel gezond te blijven. We verwachten dat die groep na 1 oktober nog groter wordt”, aldus Vles.

Over Tello

Tellow is een geautomatiseerd boekhoudprogramma, opgericht in 2016 als venture van Rabobank, dat speciaal is ontworpen voor microbedrijven en zzp-ondernemers. Het fintech-bedrijf is een one-stop-shop voor alle financiële zaken voor zelfstandig ondernemers, zodat zij zich zonder zorgen kunnen richten op ondernemen.

Met behulp van de app kunnen gebruikers onder andere offertes en facturen maken en versturen en hun financiën bijhouden. Gebruikers kunnen daarnaast hun bonnetjes en facturen eenvoudig scannen. Elk kwartaal kunnen mensen via de app in één klik in de btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws