Nieuws Maatregelen

Kabinet wil dat corona straks weer bij ondernemersrisico hoort

Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van 'het gewone ondernemersrisico'. Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer. Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de huidige generieke steun niet houdbaar is op de lange termijn.

Van onze redactie 8 februari 2022

Groningen herestraat winkelstraat winkelen

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER DE ACTUELE ONTWIKKELINGEN: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

Het was al eerder bekend dat het kabinet wil dat de steunregelingen anders worden ingericht. Momenteel kunnen bedrijven loonsteun en een tegemoetkoming van de vaste lasten krijgen als ze door de coronamaatregelen een stuk minder omzet draaien dan normaal. De steunpakketten werken verstorend, geeft het kabinet toe. Zo zorgt de loonsteun ervoor dat werknemers in dienst blijven in sectoren die met grote problemen kampen, terwijl in andere sectoren een grote behoefte is aan arbeidskrachten.

Lees ook: Versoepelingen coronamaatregelen: wie beslist waar wanneer over?

Balans overheidssteun - ondernemersrisico

Bovendien komt het belastinggeld niet altijd op de juiste plekken terecht, stelt het kabinet. Uiterlijk eind maart komt het daarom met een brief waarin het aangeeft "of en hoe" de coronasteun op lange termijn moet worden vormgegeven. Hierover overleggen de betrokken ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën nog. In december zei het vorige kabinet nog daarbij een balans te zoeken tussen overheidssteun enerzijds en ondernemersrisico anderzijds.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws