Nieuws Maatregelen

Minder publiek Grand Prix Zandvoort: wie draait op voor gemiste inkomsten?

Het lijkt goed nieuws dat de Dutch Grand Prix, waarschijnlijk als eerste grote evenement in Nederland, op 5 september mag doorgaan. Maar met naar verluidt slechts twee derde van de totale bezetting moet iemand opdraaien voor de gemiste inkomsten. De organisatie loopt miljoenen euro's mis.

Rik Spekenbrink (AD) 13 augustus 2021

Formule 1 zandvoort max verstappen grand prix heineken evenementen kabinet 13 augustus

Zandvoort gaat door melden Haagse bronnen, maar: minder publiek kan Max Verstappen in eigen land in actie zien. Foto: ANP.

De Zandvoortse duinen helemaal oranje gekleurd, drie dagen meer dan honderdduizend mensen op het circuit, dat gaat er begin september niet van komen. Het goede nieuws is dat de ‘Dutch GP’ dit jaar plaatsvindt. Vanuit Den Haag sijpelde het groene licht door. Maar het slechte nieuws zat daar gelijk aan vast: met naar verluidt slechts twee derde van de totale bezetting loopt de organisatie miljoenen euro’s mis. Daar moet iemand de portemonnee voor trekken, anders is de kans heel reëel dat het alsnog niet doorgaat.

Zandvoort heeft met dit scenario rekening gehouden

Vanuit Zandvoort blijft het stil, afgesproken is dat er pas morgen na de persconferentie van het demissionaire kabinet wordt gereageerd, weet het AD te melden. Maar het is niet zo dat met dit scenario geen rekening is gehouden. Toen duidelijk werd dat voor mega-evenementen door de weer oplopende coronacijfers tot 1 september geen ruimte was in Nederland, wist men in Zandvoort al dat het niet vanzelfsprekend zou zijn om op vrijdag 3 september de poorten te openen voor 105 duizend mensen.

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

Dat de ‘algemene toegangskaarten’ eruit zouden worden gehaald, daar was voorzichtig rekening mee gehouden. Op die groep mensen, die geen vaste plek hebben op de tribune maar zelf op zoek kunnen naar een geschikte plek, heb je als organisatie de minste grip. Maar met een bezetting van naar verluidt twee derde worden ook niet alle tribunes geheel gevuld en komt Zandvoort straks uit op ongeveer zeventigduizend toeschouwers.

Als zich een circuit aandient dat de plek van Zandvoort met gesloten beurzen wil overnemen, kan dat ook een optie zijn.

De mensen die teleurgesteld gaan worden, krijgen uiteraard geld terug. Die kosten moeten, net als het geld dat zij normaal gesproken op het circuit zouden uitgeven, worden terugverdiend. Voor die compensatie zal in eerste instantie worden gekeken naar het Formula One Management. Die is er veel aan gelegen om, nadat Zandvoort vorig jaar al niet door kon gaan, nu wel naar Nederland te komen.

De Formule 1 is in weinig landen zo populair als hier, de race was in korte tijd uitverkocht en veel mensen kochten een kaart voor drie aansluitende jaren. Maar de FOM heeft na het coronajaar 2020 ook geen miljoenen euro’s over. Als zich een circuit aandient dat de plek van Zandvoort met gesloten beurzen wil overnemen, kan dat ook een optie zijn. Een week voor Zandvoort wordt bijvoorbeeld geracet in Spa-Franchorchamps. Daar werd vorig jaar ook een race gereden, toen nog zonder publiek. De Waalse overheid betaalde een deel van de kosten.

Lees ook: Rechter laat zandhagedis Grand Prix Zandvoort niet tegenhouden

Gaat 'Den Haag' het bonnetje pakken?

Een tweede optie is dat ‘Den Haag’ het bonnetje pakt. Maar daar klonk al voor de coronapandemie dat Zandvoort de eigen broek moest ophouden.

Dit jaar ging er al een streep door diverse Grands Prix. Onder meer die van Singapore, China en Australië gingen niet door. Toch wil de Formule 1 vasthouden aan een seizoen met een recordaantal van 23 races.

In 1985 werd de Grote Prijs van Nederland voor het laatst gehouden. Vorig jaar kon de terugkeer niet doorgaan. Slechts een klein deel van de mensen met een kaart vroeg haar geld terug, de meerderheid liet het ticket een jaar doorschuiven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws