Nieuws Maatregelen

Coronamaatregelen: wie beslist wat waarover en wanneer?

Op weg naar de persconferentie-Rutte van dinsdag 2 november waarin nieuwe coronamaatregelen lijken te worden aangekondigd, zijn zo'n beetje alle vergaderkamers in Den Haag volgeboekt. Van OMT naar kabinet naar Veiligheidsberaad, wie beslist wat waarover en wanneer?

Van onze redactie 28 oktober 2021

Laatste update: 29 oktober 2021 20:45

Mark rutte persconferentie kabinet

Foto: ANP.

Maandag, dinsdag en woensdag verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

Donderdag 28 oktober

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt donderdag 28 oktober bij elkaar. De leden praten over maatregelen om de nieuwe golf coronabesmettingen te stoppen. Het aantal positieve tests loopt de laatste weken snel op. Begin oktober waren er gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag, momenteel ligt het gemiddelde boven de 5500 nieuwe gevallen per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt snel.

Vrijdag 29 oktober

De ministerraad komt bijeen, daarin wordt het OMT-advies besproken, en ook geluisterd naar adviezen van ministeries. Er wordt dan een voorlopig besluit genomen.

Later die dag is overleg met branches en sectoren om de uitkomsten te delen en eventueel nog bij te sturen, waar mogelijk.

Lees ook: 'OMT heeft mondkapjesplicht, anderhalve meter en thuiswerkadvies terug op agenda én kijkt naar jeugd'

Maandag 1 november

Het Veiligheidsberaad, het overlegovergaan met burgemeesters, komt maandag bijeen om coronamaatregelen te bespreken.

Dinsdag 2 november

Na het overleg stuurt het OMT een advies naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij moet dinsdag 1 november besluiten hoe de coronacrisis wordt aangepakt. Dan is er ook weer een persconferentie, maar eerder die dag is er ook een overleg met het orgaan waarin ook maatschappelijke organisaties zitten. Na de persconferentie stuurt De Jonge een brief over de maatregelen naar de Tweede Kamer en wordt het OMT-advies openbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws