Nieuws Maatregelen

Omikron en verlengen lockdown: basis- en voortgezet onderwijs na vakantie open

De scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan na de kerstvakantie weer open voor alle leerlingen. Dat heeft demissionair onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt na overleg met het Outbreak Management Team (OMT) dat het nog altijd demissionaire kabinet adviseert over het coronabeleid. Wel zullen veiligheidsmaatregelen blijven gelden tegen het coronavirus, zoals preventief testen. Het OMT verwacht geen andere snelle versoepelingen, maar kijkt wel voorzichtig naar eind januari.

Van onze redactie 2 januari 2022

Laatste update: 4 januari 2022 15:45

De Jonge Slob corona maatregelen

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees het laatste coronanieuws via onze Lockdown-liveblog.

Lees ook: Open brief aan winkelend Nederland (en Mark Rutte)

Basis- en middelbarescholen weer open op 10 januari

De basisscholen en middelbare scholen gaan dus vanaf volgende week maandag weer open en ook de buitenschoolse opvang is vanaf volgende week weer open. Het hoger onderwijs en universiteiten blijven vooralsnog afhankelijk van online onderwijs.

,,Het OMT ziet dat de besmettingen bij de jongste zijn afgenomen", aldus minister Slob. Omdat dit bij jongeren boven de achttien nog niet het geval is, is er voor hen op 14 januari een nieuw weegmoment.

Minister De Jonge gaf aan dat op 14 januari gekeken wordt of de lockdown wel of niet wordt verlengd. Dan zijn er meer gegevens ter beschikking. De cijfers van de laatste twee weken van 2021 wijzen op mogelijk positivisme rondom het aanpassen van de huidige strenge coronamaatregelen.

Eerste week 2022: aantal positieve coronatesten stijgt

Het aantal positieve tests, de 'gemelde personen', van 21 tot en met 28 december 2021 was 84.398, dat zijn er gemiddeld 482 per 100.000 inwoners. De week ervoor meldde het RIVM 94.864 meldingen, dus leek er sprake van een daling. Dat geldt ook voor het aantal ziekenhuisopnames (1063 to.v. 1431) en nieuwe ic-opnames (191 t.o.v. 256).

Die positieve ontwikkeling is echter tijdelijk, want nieuwe cijfers tonen juist een forse stijging van het aantal positieve coronatesten. in de week van 29 december 2021 tot 4 januari 2022 gaan de cijfers volgens het ANP 'nu weer steil omhoog', ondanks de lockdown. Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 113.554 positieve coronatesten, een toename van 35 procent ten opzichte van een week eerder.

Van zondag op maandag werden 17.531 tests geregistreerd, en dat is dan weer ruim boven het gemiddelde van de afgelopen week. Van maandag op dinsdag waren er zelfs alweer 18.616 positieve uitslagen.

Lees ook: Nederland in lockdown: dit zijn de coronamaatregelen, per 19 december

Dit is vooralsnog de planning rondom de besluitvorming van het al dan niet verlengen van de huidige coronamaatregelen:

Maandag 3 januari

Het OMT kwam bijeen om de meest recente RIVM-cijfers te bespreken en het kabinet te adviseren over het al dan niet openen van scholen, per maandag 10 januari. Eerder dan gedacht is er vandaag een persmoment geweest waar bekend is gemaakt dat de basis- en middelbare scholen per 10 januari opengaan.

Vrijdag 14 januari

Een nieuw weegmoment voor het kabinet. Dan wordt gekeken of het hoger onderwijs open kan en worden de lockdownmaatregelen op basis van nieuwe gegevens tegen het licht gehouden.

Lees ook: OMT verwacht eind januari ruimte voor meer versoepelingen

UPDATE 4 JANUARI: Het Outbreak Management Team heeft dinsdag laten weten te verwachten dat er eind januari verdere ruimte zou kunnen zijn om de coronamaatregelen te versoepelen. Wel waarschuwen de deskundigen dat een snellere versoepeling niet haalbaar is, afgezien van het heropenen van de scholen. Er blijft volgens het OMT grote onzekerheid over ,,belangrijke eigenschappen" van de omikronvariant van het coronavirus.

Lees hier meer over de OMT-reactie.

Lees het laatste coronanieuws via onze Lockdown-liveblog.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws