Nieuws Maatregelen

Eerdere sluiting horeca, thuiswerken, QR-check, groepsgroottes: dit bespreekt het kabinet vandaag

Het kabinet broedt op een ‘korte klap’ tegen de agressieve opleving van het coronavirus. Een sluiting om 19.00 uur voor horeca en niet-essentiële winkels, en later een 2G-beleid - waarbij ongevaccineerden niet welkom zijn - zijn nu serieuze opties.

AD 12 november 2021

Valentijnsbrief rutte anbos schoonheidsspecialisten

Foto: ANP.

Dagelijks verschijnt rond lunchtijd een speciale, digitale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties

Het demissionaire kabinet heeft veel tijd nodig om het eens te worden. In het Catshuis spraken betrokken bewindspersonen donderdag urenlang met onder meer OMT-voorzitter Jaap van Dissel. Vrijdagochtend gaat de discussie verder, meldt AD.nl.

Eerdere horecasluiting?

Een horecasluiting vanaf 19.00 uur wordt serieus overwogen, bevestigt een ingewijde, een tijdstip dat ook zou gaan gelden voor niet-essentiële winkels. Ook extra restricties voor niet gevaccineerde personen zijn niet langer onbespreekbaar. Later hakt het kabinet de knoop door over de korte, harde klap tegen de nieuwe coronagolf.

Lees ook: Jan Meerman (INretail) verwacht coronapas voor niet-essentiële winkels

Het OMT adviseert de komende twee weken evenementen te schrappen en horeca en cultuur aan banden te leggen, maar een passend en rechtvaardig maatregelenpakket blijkt ditmaal niet eenvoudig op te stellen. Een bioscoop sluiten terwijl een café openblijft, rijmt niet, erkende een bron: ,,Je wil liefst één lijn trekken, daar gaan gesprekken over. Alle opties liggen op tafel, behalve de schoolsluiting.” Een dringender thuiswerkregime volgt er zeker: werk zoveel mogelijk thuis, wordt weer het credo.

Experts: korte, milde lockdown

De keuzes die het Outbreak Management Team aan de politiek voorlegt zijn stuk voor stuk heikel. De experts zien het liefst dat er een kortdurende, milde lockdown komt om de najaarsgolf plat te slaan.

Lees ook: Consumentenpsycholoog: 'Met een term als lockdown willen OMT en kabinet ons wakker schudden'

'Avondklok niet aan de orde'

Daarbij zou de maximaal toegestane groepsgrootte opnieuw moeten worden aangepast, evenementen kunnen dan worden geschrapt, ook de sluitingstijden van de horeca zouden verkort moeten worden. En iedereen -ook in cafés- zou weer aan een vaste zitplaats gebonden worden. Het 2G-protocol kan ook ingevoerd worden, dan zijn ongevaccineerden niet meer welkom op bepaalde plekken. Dat kost wel weken om in te voeren. Tot die tijd is dus andere actie nodig.

Volgens een ingewijde uit het OMT zijn verstrekkender maatregelen als een avondklok ‘nu niet aan de orde’.

Het kabinet zal vrijdag de details uitwerken en een formeel besluit nemen. 's Avonds worden de maatregelen bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws