Nieuws Maatregelen

Ondernemersorganisaties: ‘Omzetderving 100 procent compenseren'

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer teleurgesteld over de - zoals de ondernemersorganisaties het benoemen - 'nieuwe lockdown' voor de horeca die dicht moet vanaf 20 uur, evenementen die niet kunnen doorgaan en winkels die ’s avonds dicht moeten. Ook andere sectoren zoals toerisme en cultuur krijgen opnieuw een stevige knauw door alle maatregelen, stellen zij.

Van onze redactie 12 november 2021

Winkelstraat lockdown coronamaatregelen

Foto: ANP.

'Ondernemers en hun medewerkers dragen nu de last van een gebrekkige zorgcapaciteit, een te late uitrol van de derde (booster) prik en een geringe vaccinatiegraad onder specifieke doelgroepen. Wij houden het kabinet er aan dat deze onrechtvaardigheid tot de kortst mogelijke periode wordt beperkt en de schade voor de getroffen bedrijven volledig wordt vergoed', aldus de ondernemersorganisaties.

'Omzetderving honderd procent compenseren'

‘Het is wrang om te zien dat ondernemers in zwaar getroffen sectoren opnieuw het kind van de rekening zijn door beperkingen van overheidswege en de gebrekkige zorgcapaciteit. Juist zij hadden het al zwaar met een flinke schuldenberg en begonnen net weer vooruit te kijken. Daarom moet hun omzetderving honderd procent worden gecompenseerd. Over de precieze invulling van compensatie zijn we met het kabinet in gesprek,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees ook: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties

Gerichte vaccinatiestrategie

Volgens de ondernemersorganisaties is de enige uitweg uit de ellende het versnellen van de uitrol van de corona-booster prik, het versneld aanschaffen van medicatie en bovenal een gericht doelgroepenbeleid om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarnaast blijft het ‘opkrikken’ van de (IC) zorgcapaciteit cruciaal. ‘Alleen zo voorkomen we dat dit weer eindeloos duurt en we de hele winter zigzag-beleid gaan zien of lockdowns die eindeloos langer duren dan eerder beloofd,’ aldus de ondernemersorganisaties.

Coronatoegangsbewijs

Kritisch blijven de ondernemersorganisaties over de uitbreiding van het CTB naar onder andere de niet-essentiële detailhandel. Ook zijn de ondernemersorganisaties bezorgd over het leggen van de keuze voor 2G en 3G bij ondernemers zonder duidelijke criteria. Gaat dit in de praktijk werken vragen ze zich af. Goed is dat werkgevers -indien zij dit nodig achten- de mogelijkheid krijgen om naar een coronatoegangsbewijs (CTB) te vragen om de veiligheid op de werkvloer te garanderen.

Ten aanzien van het thuiswerkadvies verwachten de ondernemersorganisaties verder geen grote problemen, waar dat thuiswerken natuurlijk kan.

Lees ook: INretail: spreiding cruciaal, coronapas onwerkbaar

Periode van onzekerheid

Met het afkondigen van de nieuwe maatregelen, breekt er volgens de ondernemersorganisaties weer een nieuwe periode van onzekerheid aan voor grote groepen ondernemers. Hoe lang gaat dit duren? Kan ik mijn voorraden weer weggooien? Kan ik mijn mensen behouden? Ze roepen het kabinet dan ook op om snel met een gerichte strategie te komen en eerlijk te zijn over de verschillende scenario’s.

‘Onze bereidheid om de vaccinatiegraad verder te helpen verhogen in specifieke doelgroepen sectoren blijft daarnaast staan, al zijn eerdere voorstellen vanuit branches, als het uitzendwezen, door de overheid nog niet opgepakt’

Bereidheid te helpen

Met nieuwe posters en banners wijzen de ondernemersorganisaties klanten en medewerkers komende weken weer op het belang van het naleven van de basisregels. Ze roepen iedereen nogmaals op je daar strikt aan te houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Met de campagneTwijfel over vaccineren laat je informeren’ proberen ze twijfelaars over de streep te trekken zich alsnog te laten vaccineren. ‘Onze bereidheid om de vaccinatiegraad verder te helpen verhogen in specifieke doelgroepen sectoren blijft daarnaast staan, al zijn eerdere voorstellen vanuit branches, als het uitzendwezen, door de overheid nog niet opgepakt’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws