Nieuws Maatregelen

Reisbranche opgelucht om proefreis, ANVR acht doorpakken noodzakelijk

De reisbranche slaakt een zucht van verlichting nu de eerste proefreis in het verschiet ligt. Als onderdeel van het overheidsprogramma ‘Veilig en verantwoord reizen tijdens corona’ hebben Sunweb en Transavia een reis naar Rhodos georganiseerd, terwijl Corendon en TUI op de achtergrond bezig zijn met een tweede reisvariant. ,,Het is belangrijk dat we straks snel opschalen naar de tweede fase van dit onderzoek.”

Robbert Daalder 24 maart 2021

Reisbranche opgelucht proefreis vliegtuig

Op maandag 12 april stappen 189 reizigers aan boord bij KLM-dochter Transavia voor hun proefreis naar Rhodos. Foto: Shutterstock

,,Dit vind ik fantastisch nieuws”, steekt Judith Eyck van Zoover/Vakanties.nl van wal. ,,Ik ben heel blij dat onze branche laat zien dat het vooruitdenkt en belangrijker nog: voor perspectief zorgt. Iets wat de overheid nog altijd niet doet. Sunweb en Transavia laten zien dat een dergelijke reis echt te organiseren is. Hoewel ik nu zelf op vakantie ben in Drenthe, zou ik willen dat ik meekon naar Griekenland.”

Ze voegt eraan toe niet te wensen dat deze gecontroleerde reis leidend wordt voor komende zomer. ,,Laten we hopen dat we dan gewoon zonder maatregelen kunnen reizen. Ik kan me voorstellen dat deze trip naar Rhodos vooral dient als perspectief voor branche én consument.”

Lees ook: Sunweb en Transavia: proefreis naar Rhodos

Vooruitgeschoven pion in een onderzoek

Reislustige consumenten hebben vanaf woensdagavond 18 uur de mogelijkheid om via de site van de reisorganisatie een ticket naar het zonnige eiland te boeken. Waar Eyck verwacht dat het storm zal lopen qua boekingen, zegt Claudia Metz van Transavia daar nog niet zo zeker van te zijn. ,,Iedereen wil natuurlijk dolgraag op vakantie. Dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken, maar aan de andere kant hebben we het hier wel over een vakantie waarbij richtlijnen en regels gelden. Als klant ben je feitelijk een vooruitgeschoven pion in een onderzoek van de overheid. Dat moet je wel willen. Ik heb geen idee wat we moeten verwachten.”

,,Binnen Transavia zijn we er in ieder geval erg blij mee. We zitten in een super ingrijpende periode voor zowel de luchtvaart als de reisbranche. Onze collega’s aan de grond, maar zeker ook degene uit de cockpit en de stewardessen hebben maandenlang thuis gezeten. Dat is heftig.”

"Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de wereld straks weer open is, maar we niet mogen reizen omdat onze branche er niet klaar voor is"

Mirjam Dresmé, woordvoerder reisbranche ANVR

Groep reizigers moet afspiegeling zijn van de normale situatie

Martine Langerak van Sunweb zegt ook met spanning toe te leven naar 12 april, de datum waarop 189 passagiers op het vliegtuig richting Rhodos stappen. ,,We zijn heel benieuwd wat het oplevert. Klanten kunnen zich tot en met 31 maart inschrijven en daarna volgt een selectie van personen die daadwerkelijk mee mogen. Het is bedoeld voor mensen van achttien tot zeventig jaar oud en omdat we een zo goed mogelijke afspiegeling van de normale reissituatie willen hebben, zoeken we de perfecte balans qua reizigers.”

Lees ook: Judith Eyck (Zoover) over toekomst van toerisme: ‘Het wordt tijd dat we Europa herontdekken’

Tijdens de proefreis van Sunweb en Transavia leven vakantiegangers in een coronavrije bubbel en mag men niet van het complex. Reizigers moeten voorafgaand aan de reis een test afnemen en bij het inchecken een negatieve PCR-uitslag laten zien. Voor de terugreis geldt dat iedereen zich moet houden aan de test- en quarantainemaatregelen die gelden voor reizigers uit hogerisicogebieden. Bij thuiskomt worden zij nog eens extra gewezen op de thuisquarantaine.

Ook veilig reizen met de auto, de bus, de trein en het cruiseschip

De tweede pakketreis, waar Corendon en TUI mee bezig zijn, laat zich kenmerken door meer bewegingsvrijheid voor reizigers. ,,Het is belangrijk dat we na deze eerste proefreis snel opschalen naar de tweede fase van dit onderzoek”, zegt Mirjam Dresmé van reisbranche ANVR, die eveneens betrokken is bij beide reisvoorstellen. ,,We gaan straks met het vliegtuig naar Rhodos, maar we moeten ook gaan onderzoeken hoe we veilig kunnen reizen met de auto, de bus, de trein en het cruiseschip. En hoe gaan we het doen met groepsreizen? En verre reizen? Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de wereld straks weer open is, maar we niet mogen reizen omdat onze branche er niet klaar voor is.”

Kijk op de site van Rijksoverheid voor meer informatie over de proefreis.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws