Nieuws Maatregelen

Waarom rechtbank ondernemers steeds vaker huurverlaging toekent

Nu de coronacrisis aanhoudt, stappen meer ondernemers naar de rechter om huurverlaging af te dwingen. Dat pakt in veel gevallen in het voordeel van de ondernemer uit.

Bron: NOS 12 oktober 2020

Rechtbank justitie ondernemers huurverlaging rechter

Zeker twintig huurders hebben zo een huurkorting af kunnen dwingen, schrijft NOS. In de rechtszaken draait het steeds om de vraag of de coronamaatregelen die door de overheid zijn genomen een 'gebrek' of 'onvoorziene omstandigheid' vormen waar geen rekening mee werd gehouden toen het huurcontract werd afgesloten.

'Ja', oordeelde een Amsterdamse rechter toen het W-hotel in Amsterdam een zaak startte tegen de verhuurder. Het W-hotel heeft ook een nachtclub, drie restaurants, een winkelruimte, een nachtclub en een zwembad. De huur bedraagt 580.000 euro per maand. Daar bovenop komt een percentage van de omzet.

Lees ook: Hoop voor winkeliers: afspraken vermindering en uitstel huur gemaakt

Aangezien geen van beide partijen verantwoordelijk kan worden gehouden voor het ontstaan van de onvoorziene omstandigheden, ligt het volgens de rechter voor de hand om het financiële nadeel ook over beide partijen te verdelen. In verschillende delen van 2020 hoeft het hotel een kwart tot de helft minder huur te betalen.

Ondernemers uit horeca en reisbranche ook in voordeel

Ook de verhuurder van een café-restaurant in Zuidlaren moest een korting van dertig procent accepteren. En een reisbureau in Meppel kreeg onlangs gelijk van de rechter en hoeft de huur van juni tot en met december maar voor de helft te betalen.

De rechters gaan "vrij ver", zegt advocaat Bilal Coskun tegen Nieuwsuur, waardoor de stap naar de rechter "kansrijk" is. ,,Er zijn rechtbanken die al kortingspercentages hebben opgelegd van 40 tot 60 procent", zegt Coskun.

'Negentig procent van de omzet verdwenen'

Ad van Stek beheert een koffiebar op de Dam, waar in de goede tijd honderden kopjes koffie per dag werden geschonken. Nu is hij blij als hij er op een dag veertig verkoopt. Met het wegblijven van de toeristen verdween negentig procent van zijn omzet. De huur kan hij niet meer betalen. Zijn huurbaas wilde maar een beperkte korting geven, dus ging Van Stek naar de rechter. De rechter constateert dat het "ijdele hoop" is om te verwachten dat de toeristen snel terugkeren. Daarom hoeft Van Stek voorlopig maar de helft van de huur te betalen.

"Er zijn rechtbanken die al kortingspercentages hebben opgelegd van 40 tot 60 procent"

Bilal Coskun, advocaat

,,Dit is zijn redding", zegt zijn advocaat Bilal Coskun. In het vonnis schrijft de kortgedingrechter dat hij verwacht dat 'het noemenswaardig aantrekken van de aantallen bezoekers en toeristen voor de nabije toekomst ijdele hoop is'.

Eigenaar zalencentrum ook na beroep in gelijk gesteld

Ramazan Bozdag exploiteert een zalencentrum in Amsterdam Sloterdijk. Toen de crisis uitbrak ging zijn zalencentrum dicht. Zijn huisbaas wilde geen korting geven en dus stapte hij naar de rechter. En die gaf hem in een spoedprocedure gelijk. De huurbaas ging in beroep, maar ook in beroep krijgt Bozdag een korting.

In de zaak van het Amsterdamse zalencentrum oordeelde de rechter dat de schade die door de corona-maatregelen ontstaan niet alleen voor rekening van de huurder moeten komen: het was niet te voorspellen dat er zo'n crisis zou ontstaan.

Het wachten is nu op de eerste bodemprocedure waarin een definitief kortingspercentage wordt toegewezen. De directeur van de vereniging van particuliere beleggers, Vastgoed Belang, waarschuwt dat de gang naar de rechter de relatie tussen huurder en verhuurder ook op scherp zet.

Lees ook: Crisis leidt tot meer huurachterstanden bij ondernemers

Geen overheidsmaatregelen beschikbaar voor verhuurder

,,De coronacrisis is ons allemaal overkomen en dat geldt ook voor verhuurders", zegt Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang. ,,Waar we voor moeten oppassen is dat de rekening wordt doorgeschoven naar de verhuurder, want voor deze groep zijn er geen overheidsmaatregelen beschikbaar. Voor die gevallen geldt dat een verhuurder maar beperkt kan meebewegen met een winkelondernemer."

Ook voetbalclub Vitesse ging dit voorjaar naar de rechter. Die oordeelde dat er sprake was van een uitzonderlijke situatie, maar vond de claim van de voetbalclub onvoldoende onderbouwd. Vitesse zegt in een reactie nog steeds te ijveren voor een huurkorting en sluit een nieuwe stap naar de rechter niet uit.

Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: ‘Als ik failliet ga, is 95 procent van Amsterdam failliet’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.