Nieuws Maatregelen

Rechtszaak KHN tegen overheid om vertraging uitbetalen TVL-regeling

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) begint nog een coronarechtszaak tegen de overheid. De brancheorganisatie wil via een kort geding afdwingen dat een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk wordt uitbetaald.

Van onze redactie 25 februari 2021

Vakantiegeld koninklijke horeca nederland corona maatregel crisis personeel

Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben deze week een bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar ‘binnen 16 weken’. Volgens KHN dreigen veel ondernemers daardoor in betalingsproblemen te komen.

De horecabranche kondigde eerder deze week al een rechtszaak aan om de sector weer te laten openen. Ook wilde KHN via een bodemprocedure een schadevergoeding voor de branche regelen. Wanneer de zaken precies dienen is nog niet bekend.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers krijgen een subsidie voor hun vaste lasten. De TVL-subsidie is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies.

Lees ook: Willemsen (KHN): 'Deuren van horeca gaan open. Ik ga er niet toe oproepen maar keur het ook niet af'

'Zoveelste klap in je gezicht'

,,Het is in een lange reeks de zoveelste klap in je gezicht. Je wordt er misselijk van, horecaondernemers kunnen dit er absoluut niet bij hebben”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ,,Het gemak waarmee – zonder een woord van excuus – wordt teruggekomen op gewekte verwachtingen in een mededeling aan ondernemers, die naar de Rijksdienst moet begrijpen, voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van deze subsidie, roept herinneringen op aan de toeslagenaffaire”

Lees ook: Horeca komt met eigen routekaart voor heropening

Spoedoverleg met EZ-minister loopt op niets uit

Vanmiddag vond er ook een spoedoverleg plaats met demissionair EZ-minister Bas van ’t Wout (VVD) en demissionair EZ-staatssecretaris Mona Keijzer (CDA). Hierin besprak KHN zowel de heropening van de horeca – en in het bijzonder de terrassen – en het kort geding tegen de Staat voor het uitbetalen van de TVL. ‘Het spoedoverleg was teleurstellend en heeft niets opgeleverd’, meldt KHN. 'Er is niet naar de tevredenheid van KHN gereageerd op de spoedige uitbetaling van de TVL.'

KHN vroeg wederom aan de twee bewindspersonen de nood in het kabinet kenbaar te maken en tot actie over te gaan, ‘omdat de geest echt uit de fles is en er ongeregeldheden dreigen’. Het kabinet kijkt pas op 8 maart of er eventueel versoepelingen mogelijk zijn.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.