Nieuws Maatregelen

Brief werkgever geen alternatief modelverklaring avondklok

Mensen die voor werk naar buiten moeten als de avondklok van kracht is, moeten daarvoor de werkgeversverklaring gebruiken die op de website van de Rijksoverheid te vinden is. Een ondertekende brief van de werkgever is niet geldig als alternatief, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Van onze redactie 22 januari 2021

Avondklok bezorger deliveroo werkgever

Een maaltijdbezorger van Deliveroo op pad. Maaltijdbezorgers worden uitgezonderd van de avondklok. Voor hen is een modelverklaring dus niet nodig. Foto: ANP

Het voornemen om een avondklok in te voeren werd woensdag op de persconferentie bekendgemaakt. Maar pas na een lang debat op donderdag stemde de Tweede Kamer in. Om de straat op te mogen tussen 21.00 uur en 04.30 uur moet je twee verklaringen bij je hebben: een eigen verklaring en een werkgeversverklaring. Beide modelverklaringen verschenen pas na het debat online.

Lees ook: Avondklok tot en met 2 maart: dit betekent de maatregel voor ondernemers

Zelf opgestelde verklaring niet geldig

Sommige werkgevers namen al eerder initiatief en stuurden werknemers een zelf opgestelde verklaring. Maar deze is dus niet geldig, benadrukt de woordvoerder.

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 20 januari

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.