Nieuws Maatregelen

Ritty van Straalen (ID&T): 'Geen kort geding tégen, eerst wel in gesprek mét de overheid'

Het kort geding van ID&T tegen de overheid gaat niet door, maar is nog niet definitief van de baan. De festivalorganisator en initiatiefnemer gaat samen met een dertigtal andere festivals verder in gesprek met de overheid over een manier om veilig evenementen te kunnen organiseren.

Van onze redactie 16 juli 2021

Ritty vanstraalen idt

Ritty van Straalen, ceo van ID&T: "Wij hopen dat wij tot een constructieve oplossing komen om evenementen zo snel mogelijk, op een veilige manier, alsnog doorgang te kunnen laten vinden”. Foto: ANP.

ID&T wilde via de voorzieningenrechter in Den Haag afdwingen dat evenementen volgens de Fieldlab-voorwaarden zouden moeten kunnen doorgaan. Daarvoor werden eerder dit jaar talrijke experimenten gedaan waarbij met de juiste voorzorgsmaatregelen de anderhalve meter afstand en mondkapjes niet nodig bleken.

Het kabinet kwam afgelopen vrijdag terug op het eerdere besluit om meerdaagse publieksevenementen zonder vaste zitplaatsen toe te staan. De festivals waren daar verbolgen over en dreigden in grote problemen te komen met hun geplande evenementen.

Lees ook: Voorbereidingen Lowlands gaan door, cancelen is voor directeur Eric van Eerdenburg 'geen optie meer'

Ritty van Straalen, ceo van ID&T: ,,De steun vanuit de Tweede Kamer tijdens het debat en het voorstel van minister De Jonge om in gesprek te gaan met de branche zijn welkom ontvangen door ons en de aangesloten partijen. Het voelt als een eerste stap in de goede richting. Wij hopen dat wij tot een constructieve oplossing komen om evenementen zo snel mogelijk, op een veilige manier, alsnog doorgang te kunnen laten vinden.”

Lees ook: Boosheid bij festivals en horeca: ‘Dit is ad hoc zwabberbeleid’

Komende week zal de Alliantie van Evenementenbouwers en Fieldlab, waar ID&T onderdeel van uitmaakt, in gesprek gaan met de betrokken bewindslieden en ten minste tot die tijd zal het kort geding worden aangehouden. Indien uit dit gesprek geen werkbare situatie volgt, zal ID&T het kort geding voortzetten en een werkbare situatie via de rechter afdwingen.

Handreiking

Het kabinet deed eerder deze week al wel een handreiking aan de festivals door 135 miljoen euro extra uit te trekken voor steun. Organisatoren kunnen een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. ID&T meldde blij te zijn met de extra steun, maar die was nog niet voldoende. De festivals willen een concrete garantiestelling en vragen de overheid om een waterdichte oplossing voor Testen voor Toegang, het coronatestsysteem voor onder anderen festivalbezoekers.

De organisator van dancefestivals spande het kort geding aan en werd binnen de kortste keren gesteund door 30 andere festivals, zoals Paaspop, De Zwarte Cross, Apenkooi, maar ook de Grand Prix Formule 1 van Zandvoort.

Lees ook: De zorgen van Nico Dijkshoorn over zijn 'drie dagen anarchie': Lowlands

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws