Video Maatregelen

Rutte wijst naar horeca: 'Naleven coronaregels gaat te vaak niet goed'

In de horeca gaat het ‘te vaak niet goed’, stelde demissionair premier Mark Rutte na het corona-overleg met het kabinet. Volgens hem zijn er nog te veel cafés waar gasten geen vaste zitplaats innemen, waardoor te weinig afstand wordt gehouden. Het kabinet concludeert ook dat het aantal positieve testuitslagen ‘zich heeft gestabiliseerd en dus niet meer stijgt, maar zorgen zijn er wel'. Foto: ANP.

AD 19 juli 2021

MyChannels Video ID: 239112

Een deel van het demissionaire kabinet was vandaag bijeen om de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus te bespreken. Het kabinet besloot onlangs om vanwege de explosief gestegen besmettingscijfers in de zomer wekelijks de cijfers te blijven bespreken en zo eventueel snel maatregelen te kunnen treffen. Ook de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) komen elke week bijeen en brengen zo nodig advies uit.

Het aantal besmettingen is de afgelopen weken flink opgelopen. Vrijdag was het reproductiegetal (R-waarde), dat aangeeft in hoeverre het virus zich verspreidt, al gestegen tot een recordhoogte van bijna 3 (2,91). Dat betekent dat 100 besmette mensen 291 anderen infecteren.

'Op te veel plekken in de horeca gaat het niet goed'

,,Op te veel plekken in de horeca gaat het niet goed. We moeten ons echt houden aan harde voorwaarden die gelden, zoals bijvoorbeeld dat iedere gast een vaste zitplaats heeft. Het gaat op veel plekken goed, maar op te veel plekken ook niet. Ik zeg dus: houd elkaar scherp.” Volgens Rutte wordt er toezicht gehouden, maar zijn het ‘te veel plekken’ om goed te kunnen controleren. ,,Daarom doe ik een beroep op iedereen,” zegt hij onder meer in de AD Video (bovenaan) en dit artikel.

Lees ook: Kabinet komt met extra geld voor evenementenbranche

'Thuiswerken weer de norm, tenzij het niet anders kan'

Hij herhaalde verder dat thuiswerken weer de norm wordt, ‘tenzij het niet anders kan’. Ook wordt ventileren meer kernbeleid, zei hij, onder meer op aandringen van de Tweede Kamer. ,,Het advies op werk, horeca, thuis, of op school: zorg dat er genoeg frisse lucht door het huis stroomt. We zullen instructies verstrekken over hoe je dat precies kunt doen.”

Rutte zei dat verder op dit moment geen ‘aanvullende’ maatregelen nodig zijn.

Lees ook: Hoe krijg je thuiswerkend personeel met plezier terug naar kantoor?

De Jonge: 'Nederland wordt donkerrood'

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei na het overleg dat Nederland van rood naar donkerrood gaat kleuren op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Dat betekent dat landen vakantievierende Nederlanders - vanwege het straks donkerrode - kunnen verplichten tot quarantaine. ,,We gaan daarover in gesprek met landen of dat echt nodig is, maar uiteindelijk is het aan landen zelf.”

Steunpakketten voor Limburg

Rutte zei verder nog dat bedrijven die omzetverlies hebben door de watersnood in Limburg ook aanspraak kunnen maken op de steunpakketten die al ingezet worden door corona. Vorige week zei het kabinet dat het schade zal vergoeden dat niet wordt gedekt door verzekeraars, maar die steun is niet oneindig, bleek uit een brief aan de Tweede Kamer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws