Nieuws Maatregelen

Starters krijgen geen TVL in het nieuwe coronasteunpakket

Het demissionaire kabinet is voor starters de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) vergeten in het nieuwe coronasteunpakket. Dat zeggen D66 en CDA, die eisen dat minister Blok van Economische Zaken ook de starters meeneemt in het steundebat, dat deze week in de Tweede Kamer wordt gevoerd. De NOW-regeling geldt wel voor de beginnende ondernemers.

Van onze redactie 6 december 2021

,,We vragen ons af waarom er wel voor NOW wordt gekozen voor starters met een nieuwe referentiemaand en niet voor TVL, dat lijkt oneerlijk", zegt D66-Kamerlid en ondernemer Romke de Jong tegen BNR. Het Kamerlid begrijpt niet dat starters wel looncompensatie in de vorm van NOW krijgen met de referentiemaand september van dit jaar, maar dat dit niet geldt voor de TVL. Van minister Blok eist De Jong dan ook dat de starters niet over het hoofd worden gezien bij het uitdelen van steun.

'Starters zijn hele coronaperiode al lastig voor het kabinet'

Volgens voorzitter Hans Biesheuvel van ONL is het demissionaire kabinet de starters echt niet vergeten. Hij meent dat specifiek deze ondernemers al de hele coronaperiode lastig zijn voor het kabinet qua steunmaatregelen. ,,Ook in de vorige rondes was er weinig aandacht voor starters, de reden is dat men uitvoeringsdruk ervaart bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die met het uitvoeren is belast. Starters zijn immers niet allemaal op dezelfde dag begonnen, zijn afkomstig uit allerlei verschillende sectoren, het zijn lastige uitvoeringen en men is bang voor fraude.'

Lees ook: Kabinet bevriest omstreden 2G-plan: meer tijd nodig

Volgens Biesheuvel is de druk op het RVO heel hoog en kost de TVL daar ontzettend veel energie en aandacht. 'We zijn nog bezig met allerlei correcties van afgelopen maanden, dus men wil de uitvoering zo laag mogelijk houden.'

Veel ondernemers begonnen vorige zomer

Starters die na 1 juli 2020 met hun bedrijf zijn begonnen, vallen volgens Biesheuvel buiten de boot als het op TVL-steun aankomt. ,,Er zijn vorige zomer veel mensen begonnen, toen verklaarde het kabinet corona voorbij. Er waren geen persconferenties meer en geen ministeriële commissies. Daar heeft het kabinet zich toen in vergist, maar veel mensen dachten toen dat het wel kon."

Biesheuvel vindt het geen argument dat de uitvoeringsdruk hoog is. ,,Minister Blok moet het gewoon maar regelen. Je kunt ondernemers simpelweg niet in de kou laten staan."

Het debat over de nieuwe steunpakketten voor corona staat gepland om woensdag 8 december.

Lees ook: Vooral horeca- en cateringbedrijven vroegen NOW-loonsteun aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws