Nieuws Maatregelen

Experts: 'Belastingschuld kan molensteen om nek ondernemers worden'

Veel bedrijven hebben belastinguitstel gekregen vanwege de coronacrisis, maar die oplopende schulden kunnen nog voor grote problemen gaan zorgen. Daarvoor waarschuwen 102 herstructureringsexperts in de Bijzonder Beheer Barometer van PwC en de Universiteit Leiden.

Van onze redactie 17 februari 2021

Belastingdienst belasting uitstel schuld

Foto: ANP

Onder de experts die voor het rapport geraadpleegd zijn leven grote zorgen over de enorme belastingschuld van bedrijven, die inmiddels is opgelopen tot 13 miljard euro, zo schrijft het FD. Bedrijven die uitstel hebben gekregen zouden niet genoeg geld in kas hebben om de schuld uiteindelijk af te betalen. Wat de Belastingdienst gaat doen als de uitgestelde termijnen verstreken zijn, is niet duidelijk.

Meer faillissementen en instroom bijzonder beheer

De herstructureringsexperts verwachten dat veel meer bedrijven met financiële problemen zich in 2021 zullen melden bij het bijzonder beheer van banken. De piek zou al komen in het tweede kwartaal van 2021. Ook twijfelen de experts er niet aan dat het aantal faillissementen het komende kwartaal toe zal nemen. Het niveau van 2015, een jaar met veel faillissementen, kan al snel bereikt worden.

Lees ook: Weg uit de crisis: Belastingdienst onderdeel oplossing voor steun, herstel en groei

Met name horecabedrijven zullen zich melden bij bijzonder beheer, aldus het rapport. In de eerste maand van 2021 stopten al 25 procent meer horecabedrijven dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Regelingen voor bedrijven met belastingschuld

In een reactie op NU.nl laat het ministerie van Financiën weten dat er regelingen mogelijk zijn voor bedrijven die hun schulden niet kunnen afbetalen. ,,In de uiterste gevallen kijken we mee of een bedrijf nog levensvatbaar is en of er eventueel een saneringsverzoek ingediend moet worden. We betrekken de andere schuldeisers daar ook bij", aldus woordvoerder Heleen Haverkort. Bedrijven hoeven pas vanaf 1 oktober 2021 te beginnen hun belastingen terug te betalen.

In de podcast De Ondernemer Kiest kwam het onderwerp ook al aan de orde in de aflevering met demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën). Die zei bewust te zijn van de druk die de uitgestelde belastingen op ondernemers kunnen leggen. Hiervoor moet volgens hem maatwerk komen als alles weer opengaat. ,,Het kan niet zo zijn dat mensen dan direct worden achtervolgd door mijn inspecteurs, of de banken. Ik wil er best naar kijken of we met belastingen voor een kickstart kunnen zorgen.”

Luister hier de aflevering van De Ondernemer Kiest terug: