Nieuws Maatregelen

Ook horeca wacht in spanning af: over twee weken besluit carnaval

Half februari moet bekend zijn in welke vorm carnaval dit jaar kan doorgaan. De anderhalve meterregel blijft het grootste struikelpunt. Daar moet volgens de carnavalsburgemeesters in het Veiligheidsberaad een besluit van het kabinet over komen. "Het is nu te vroeg om een knoop door te hakken", zei minister Yesilgöz (Justitie) na afloop van het overleg met de burgemeesters.

Van onze redactie 31 januari 2022

Carnaval praalwagen optocht februari

Foto's: ANP.

Half februari moet duidelijk zijn wat er kan gezien de besmettingscijfers. ,,Carnaval is er, heb ik begrepen. Nu moeten we kijken hoe dat kan worden gevierd onder de geldende coronamaatregelen. Eén ding is duidelijk: het zal niet zijn zoals ze gewend zijn. Helaas moeten mensen ook inleveren", aldus de minister. Horeca moet dus nog even geduld hebben, bierbrouwers onder meer ook, maar ook seizoenwinkels rondom carnaval willen graag snel duidelijkheid.

Anderhalve meter: hoe daar mee om te gaan?

Over twee weken praat minister Yesilgöz verder met de burgemeesters. Die zullen de komende weken allerlei scenario’s presenteren. Verschillenden aspecten worden hierin in overleg met carnavalsverenigingen en ondernemers meegenomen. ,,Dé brandende kwestie is de anderhalve meter. Hoe moet je hiermee omgaan?", vraagt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zich hardop af. ,,Komt er een ontheffing? Gaan de burgemeesters gedogen? Of wordt het juist strenger omdat de besmettingscijfers oplopen? Carnaval kan in elk geval geen geplaceerd evenement worden, stelt hij vast. "Dat gaat niet werken."

"Carnaval is een traditie. Dat is wat anders dan een evenement dat je vergunt"

Hubert Bruls, Veiligheidsberaad

Ook bekijken de burgemeesters hoe zij een te grote toeloop naar pleinen en kroegen kunnen reguleren en het carnavalstoerisme kunnen ontmoedigen, want het is volgens hen niet de bedoeling dat mensen massaal naar het zuiden trekken omdat ze zin hebben in een feestje. Het volksfeest trekt alleen al uit de eigen regio veel publiek.

'Met bezinning carnaval vieren'

Het worden gezamenlijke afspraken, maar met kleine verschillen. ,,Er zijn veel variaties aan carnaval in het land", licht Bruls toe. Limburg, Noord-Brabant en het oosten van het land hebben hun eigen gebruiken. ,,Carnaval is een traditie. Dat is wat anders dan een evenement dat je vergunt. Je mag verkleed de straat op gaan en een kroeg binnenlopen. Daar kunnen wij niets aan doen, maar we maken ons er wel zorgen over", zegt hij. Optochten en grote vergunde feesten gaan sowieso niet door. Die zijn allemaal al afgelast.

Een ding is volgens Jack Mikkers van Den Bosch (Oeteldonk) zeker: het land zit nog steeds in een crisis. ,,Wij moeten dit jaar met bezinning carnaval vieren."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws