Nieuws Maatregelen

Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee

De verkiezingen zitten erop, met VVD en D66 als grote winnaars. De Ondernemer heeft uitgebreid verslag gedaan, met talkshows, video's, podcasts, live radio, blogs en artikelen. Op de verkiezingsdag brachten we een live radio-uitzending van 'De Ondernemer Kiest' met politici, ondernemers en brancheorganisaties. Lees en luister hier alles terug.

Van onze redactie 1 februari 2021

Laatste update: 18 maart 2021 12:30

Sigrid Kaag D66 verkiezingen 2021

De nummer 1 en 2 van D66: links Sigrid Kaag, rechts Rob Jetten. Foto: ANP

VVD grootste met 35 zetels, D66 tweede partij

Alle reden voor Sigrid Kaag om met bloemen en al trots de media toe te spreken: haar D66 behaalde een forse winst (van 19 naar 24 zetels) en werd voor het eerst de tweede partij van Nederland. De VVD blijft de grootste en steeg van 33 naar 35 zetels. Het CDA kreeg een klap, maar lijkt door de slechte resultaten van alle linkse partijen nog steeds een logische coalitiepartner. Op rechts bleef de PVV groot (derde partij, 17 zetels), boekte FvD winst (van twee naar acht zetels) en komt de afsplitsing JA21 met vier zetels voor het eerst in de Tweede Kamer. Grote verrassingen waren verder Volt (drie zetels), Bij1 (één zetel) en de BoerenBurgerBeweging (één zetel).

VNO-NCW en mkb'ers willen 'apolitiek herstelplan'

Ondernemers lijken niet ontevreden met de winst voor de liberale partijen VVD en vooral D66 bij de Kamerverkiezingen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland lijkt met deze uitslag een stabiele regeringscoalitie mogelijk. ,,Namens alle ondernemers hopen wij nu in deze grootste crisis sinds de oorlog op een gezwinde formatie, met een stabiel en internationaal georiënteerd kabinet", melden ze in het FD. De grootste prioriteit voor ondernemers: een apolitiek herstelplan. De vakbonden reageren niet direct op het verlies van links, maar hameren er wel alvast op dat een nieuw kabinet werk minder onzeker moet maken. Lees ook de reacties van KHN, INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

Beluister hier onze podcast: D66-lijsttrekker Sigrid Kaag: 'Ik blijf pleiten voor een Maatschappelijk Economisch Team, naast het OMT'

Bekijk hier onze video: D66-lijsttrekker Kaag over regeldruk ondernemers: 'Slimme regels, duidelijke kaders'

Vijlbrief (D66): 'Geen kwijtschelding, wel een plan voor belastingschuld'

,,Er komt een plan voor ondernemers om ondanks hun belastingschuld straks toch te kunnen opstarten,” zo zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) in de radio-uitzending van De Ondernemer Kiest. Maar belastingschuld kwijtschelden wil hij niet: ,,Da's niet eerlijk voor mensen die wel hebben betaald."

Luister hier het gesprek terug: Vijlbrief (D66): 'Overheid gaat ondernemers helpen met opstart ondanks schulden'

Thierry Aartsen (VVD): 'Meer urgentie, te langzaam met steunmaatregelen'

In de radio-uitzending van De Ondernemer Kiest spraken presentator Robert van den Ham en Hans Biesheuvel van ONL met Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) over het laatste nieuws rondom het voucherfonds. Hoe kan het dat dit fonds nog steeds niet goedgekeurd is en reisorganisaties hun klanten dus nog geen geld terug kunnen geven voor geannuleerde reizen? Volgens Aartsen ligt het niet alleen aan Brussel, maar is het kabinet ook vaak laat met steunmaatregelen. ,,Het probleem zit soms in de Europa, maar wij zijn ook niet erg snel.''

Luister het gesprek hier terug: Thierry Aartsen (VVD): Meer urgentie, te langzaam met steunregelingen

Wat ondernemers zouden doen als zij premier waren

Onze presentator Roland Tameling ging de straat op in Den Haag en vroeg vijf ondernemers wat zij zouden doen als zij premier zouden zijn.

,,Als ik premier was, zou ik meer gecalculeerde risico’s nemen", zegt Gioia Kraay voor onze microfoon. ,,Het was twee weken geleden op een zaterdag super mooi weer, ik stond op de Grote Markt en die was afgeladen. En toen dacht ik: het zou toch zoveel veiliger zijn als er gewoon tafeltjes stonden. Netjes op anderhalve meter van elkaar, waar mensen kunnen worden bediend en niet iedereen zonder mondkapje langs elkaar loopt zoals nu het geval is.” Bekijk het hele item via de link hieronder.

Lees ook: Vijf Haagse ondernemers: wat doen ze als zij premier zouden zijn?

'De Ondernemer Kiest'

Tot en met de dag van de verkiezingen - woensdag 17 maart - deed De Ondernemer in samenwerking met ONL verslag vanuit Den Haag en spraken we politici, brancheorganisaties en ondernemers. Talkshows, video's, podcasts, live radio, blogs en artikelen - dát is 'De Ondernemer Kiest'.

En wat was er eigenlijk te kiezen aan ondernemers in de Tweede Kamer? Dat viel dus bar tegen. Ze zijn een vrij zeldzaam fenomeen, al was het maar omdat hun ‘can do’-mentaliteit vaak stukloopt op de stroperigheid van het politieke proces. Lees dit artikel maar 'ns.

Gelukkig was er wel een nieuwe generatie onderweg naar een Kamerzetel. Bijna één op de drie zittende parlementariërs vertrekt na de verkiezingen. Er staat veel jong talent te trappelen, vaak met een heel ondernemende mindset. Maak hier kennis met drie ambitieuze kandidaat-Kamerleden op een verkiesbare plek.

Hieronder vind je de links naar onze De Ondernemer Kiest-talkshows. Het complete overzicht met ook podcasts, artikelen en blogs vind je op www.deondernemer.nl/verkiezingen.

TALKSHOW 1: Van regeldruk tot financiën: wat we van deze 'mkb-Kamerleden' kunnen verwachten

TALKSHOW 2: Topeconomen Boot, Kleverlaan en Van Teeffelen over financiering in het mkb

TALKSHOW 3: Politici over arbeidsmarkt: minder regels ondernemers, meer rechten zzp’ers

TALKSHOW 4: De Ondernemer Kiest: VVD, GroenLinks en Code Oranje over klimaat als kans voor mkb

TALKSHOW 5: Over schulden, overheid en (geen) perspectief: de realiteit van drie ondernemers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws