Nieuws Maatregelen

Versoepelingen 25 september: dit mag er (waarschijnlijk) weer

In aanloop naar de persconferentie van Rutte van vanavond is er weer het nodige uitgelekt over de versoepelingen. Die coronamaatregelen moeten vanaf 25 september versoepeld worden. De verwachte aanpassingen op een rij.

Van onze redactie 14 september 2021

Maatregelen persconferentie vandaag rutte 25 september

Versoepelingen corona-maatregelen 25 september:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

1,5 meter geschrapt, maar corona-pas ingevoerd

De lang gehoopte 1,5 meter samenleving wordt ten einde gebracht. Of in ieder geval: zo roept het kabinet. Effectief komen er openbare plekken – horeca, kunst- en cultuursector- waar het ‘oude normaal’ weer terugkeert en het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ naar de geschiedenisboeken kan. Daar staat wel een ‘maar’ tegenover, namelijk dat die locaties alleen toegankelijk zijn met een corona-pas.

Onder het QR-systeem kun je die ‘oude normaal’-locaties binnenkomen. Bij de entree wordt gecontroleerd op QR-code, en die geeft alleen toegang na één van de checks; je moet gevaccineerd, getest of hersteld van corona zijn om naar binnen te mogen. De horeca heeft direct duidelijk gemaakt daar niet veel in te zien. De Gelderlandse-uitbater Khalid Oubaha heeft al aangegeven er niet aan mee te werken. ,,Iemand die bij een van mijn zaken komt voor een kop koffie met gebak controleren op een QR-code? Het slaat nergens op. Ik vertik het om te doen.”

Met de invoering van de toegangspas heeft de horeca geen carte blanche naar het oude normaal. De huidige regels met betrekking tot sluiting blijven van kracht, wat betekent dat de zaken tussen middernacht en 6 uur in de ochtend gesloten dienen te zijn. Daarnaast dient nachthoreca nog helemaal gesloten te blijven, over die verplichte sluiting dient dinsdagmiddag nog wel een kort geding.

Lees ook: Horecatycoon Khalid Oubaha weigert klanten te controleren op vaccinatiestatus: ‘De koek is op’

Evenementen onder voorwaarden mogelijk

Ook de evenementen worden ‘unmute’, onder voorwaarden. Na dezelfde qr-check bij de voordeur mogen de festivaltenten en poppodia zich weer opmaken voor publiek. Zoals het er nu naar uitziet zit daar nog een extra voorwaarde bij: een capaciteitsgrens van 75 procent ten opzichte van ‘normaal’.

Bij meerdaagse evenementen geldt dat de bezoekers iedere 24 uur een qr-code moeten kunnen tonen. Hoe dat er praktisch uit gaat zien is nog niet bekend.

Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de persconferentie in ons liveblog: Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november

Mondkapjes openbaar vervoer, thuiswerkadvies blijft

Zowel het thuiswerkadvies als de mondkapjesverplichting in het openbaar vervoer blijven in stand. Eerder werd nog gesproken over het loslaten van het thuiswerkadvies per 25 september, dat lijkt niet door te gaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws