Nieuws Maatregelen

Kabinet haalt versoepelingen nog meer naar voren: vanaf 26 juni minder regels

Het kabinet wil niet per 30 juni maar al vanaf zaterdag 26 juni Nederland meer versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo mag de horeca tot middernacht open blijven Dat meldt de NOS op basis van ingewijden. Het aantal mensen dat je vanaf dan thuis mag ontvangen gaat dan van vier naar acht. Restaurants mogen tot honderd gasten ontvangen.

Van onze redactie 14 juni 2021

Laatste update: 15 juni 2021 20:25

Versoepelingen 26 juni horeca winkels terrassen kabinet persconferentie rutte vrijdag 18 juni

Het kabinet wil Nederland al vanaf zaterdag 26 juni verder van het slot. Foto: ANP

LIVEBLOG VOOR ONDERNEMERS nu... live

Op weg naar de volgende persconferentie op vrijdag hebben we onze LIVEBLOG weer geopend. Via deze link volg je de laatste feiten en geruchten uit vooral 'Den Haag', plus reacties van onder meer brancheorganisaties en ondernemers.

Horeca verder van het slot, basisregels blijven gelden

Ook sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. Daarnaast gaat de horeca dus verder van het slot en mogen musea, theaters en bioscopen meer bezoekers ontvangen.

Wel blijven de basisregels gelden, zoals anderhalve meter afstand houden, mondkapje op en thuisblijven bij gezondheidsklachten. Volgens de NOS is er binnen het kabinet wel een discussie gaande of de mondkapjesplicht moet blijven.

Wat gaat dat voor ondernemers betekenen? Je leest het in dit liveblog, met reacties van brancheorganisaties, ondernemers en anderen uit het bedrijfsleven.

Lees ook: Dit zijn de versoepelingen van stap 3 van het openingsplan

Persconferentie over versoepelingen vrijdag 18 juni

Het kabinet was voornemens pas vanaf 21 juli verder te versoepelen, dat was al vervroegd naar 30 juni. Daar gaan nu dan nog eens vier dagen vanaf.

De verwachting is dat demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge vrijdag 18 juni een persconferentie houden. Het definitieve besluit over eerder versoepelen moet daarvoor in de ministerraad worden genomen.

Koninklijke Horeca Nederland pleit voor helemaal loslaten coronamaatregelen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is er "absoluut blij mee" dat het kabinet de versoepelingen naar voren wil halen. Ook komt het volgens de brancheorganisatie een heel eind in de goede richting, maar KHN merkt wel terughoudendheid bij het kabinet. KHN pleit daarom opnieuw voor het nagenoeg helemaal loslaten van de coronamaatregelen.

Lees ook: Bierbrouwers klaar voor 'zinderende zomer vol mooie festivals'

Dirk Beljaarts, directeur van KHN, zegt vorige week al in een gesprek met minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) te hebben aangegeven dat de maatregelen weg moeten. ,,We hebben gepleit voor het loslaten van alle restricties, behalve de 1,5 meter en de mondkapjes, omdat dat zo nu in de wet is geregeld. En we hebben gezegd: laat de samenleving dit oppakken. Grapperhaus en Keijzer zeiden dat ze dat heel graag wilden, maar dat zeggen ze al anderhalf jaar. Ook is alles volgens hen afhankelijk van het epidemiologische beeld."

Desondanks denkt Beljaarts dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames juist laten zien dat het kabinet nu niet op de rem moet trappen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws