Nieuws Maatregelen

VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Kabinet, nu ook focus op wat wél kan’

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ervoor om de komende weken alles op alles te zetten om het maatregelenpakket slimmer te gaan maken, met de focus op wat wél kan. Dat stellen de beide organisaties na de persconferentie-Rutte waarin weer extra coronamaatregelen werden aangekondigd, die ook nu weer ondernemers hard raken.

Van onze redactie 3 november 2020

Rutte De Jonge Persco doventolk

Premier Rutte en volksgezondheidsminister De Jonge tijdens de corona-persconferentie op 3 november. Foto: ANP.

De focus op wat wél kan. ‘Hoe kunnen restaurants, evenementen en andere bedrijven straks wel weer veilig open in plaats van dat hele sectoren steeds dicht moeten zodra het aantal besmettingen oploopt. In samenwerking met branches werken de ondernemersorganisaties aan voorstellen daartoe. Zo benutten we de tijd die we nu hebben maximaal om te zorgen dat we minder grof hoeven te schieten bij de bestrijding van het virus’.

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen er onder meer op dat ook de uitbreiding van de testcapaciteit met ook sneltesten, waar in samenwerking met de overheid en de GGD-en hard aan wordt gewerkt, in dit verband van groot belang is.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet

Omdat het aantal besmettingen licht dalend is, was er hoop dat extra maatregelen niet nodig waren. ‘Er zijn nu nog meer ondernemers die de deuren moeten sluiten en de huidige gedeeltelijke lockdown blijft sowieso tot half december een feit, waardoor onder andere de horeca en de evenementenbranche zwaar worden geraakt. Voor de reisbranche is het een klap dat het kabinet dringend adviseert om tot half januari niet naar het buitenland te gaan.’

Bioscopen, pretparken, theaters: twee weken sluiten

‘De extra maatregelen zijn een hard gelag voor nog meer ondernemers’, stellen de organisaties omdat onder andere ook bioscopen, pretparken, musea en theaters de komende twee weken moeten sluiten. ‘Het is belangrijk om het steunpakket daarop aan te passen en nu ook vooruit te kijken en weer perspectief te bieden aan ondernemers en samenleving. Daarom moeten deze weken worden benut om slimme praktijkproeven te doen die uitwijzen hoe bijvoorbeeld de horeca na de gedeeltelijke lockdown weer gasten kunnen ontvangen. Op basis daarvan kunnen we een meer mee-ademend maatregelenpakket maken dat geïntegreerd wordt in de routekaart van het kabinet’.

Lees ook: CBS: recordstijging (!) omzet detailhandel

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.