Nieuws Maatregelen

Omicron: gespecialiseerde reisbureaus betreuren 'vliegverbod' Zuid-Afrika

Het ingestelde 'vliegverbod' voor landen in zuidelijk Afrika betekent weer een harde klap voor gespecialiseerde reisbureaus. De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) zegt in een reactie 'de paniek rondom het verbod te betreuren'. Leden van VvKR zeggen dat de situatie lijkt op die van vorig jaar. ,,Het is jammer dat daar geen lessen uit geleerd zijn."

Van onze redactie 28 november 2021

Laatste update: 28 november 2021 14:08

Omicron coronavirus zuid afrika

UPDATE OMICRON: De Jonge: 'Mogelijk aanvullende reismaatregelen vanwege omicron'

Volgens de VvKR zorgt de term 'vliegverbod' voor veel onnodige onrust bij reisbedrijven en hun klanten. ,,Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt dat zij wel naar Nederland kunnen vliegen. Hetzelfde geldt voor mensen uit EU- en Schengenlanden die op doorreis zijn naar het land waar ze wonen", aldus een woordvoerder van de VvKR.

Coronacrisis en omicron: nu wel overheidssteun?

De organisatie wijst erop dat de reiswereld nog altijd niet hersteld is van de problemen vorig jaar, toen de markt door vliegverboden en andere beperkingen volledig instortte. ,,Met name aanbieders naar verre bestemmingen hebben het zwaar te verduren en in het bijzonder de kleinschalige reisspecialisten die vanuit huis hun bedrijf runnen. Zij zijn al bijna twee jaar de dupe omdat ze geen overheidssteun kregen en het is zeer de vraag of dat nu wel gaat gebeuren", aldus VvKR.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 26 november

Als voorwaarde voor bijvoorbeeld steun in vaste lasten geldt onder meer dat het bedrijfs- en thuisadres moeten verschillen. Voor een aantal branches golden wel uitzonderingen zoals rijscholen en uitbaters van kermisattracties. VvKR-voorzitter Ton Brinkman had eerder al aangegeven dat 80 procent van de circa 400 leden de steun voor vaste lasten misloopt. Hij heeft deze week er in politiek Den Haag opnieuw op aangedrongen dat dit anders moet.

Waarom komen er nog steeds toestellen uit het zuiden van Afrika op Schiphol aan?

Bron: NOS

Ondanks het 'vliegverbod' dat het demissionaire kabinet vrijdag aankondigde, komen toestellen uit het zuiden van Afrika nog steeds op Schiphol aan. Dat lijkt tegenstrijdig, maar er is een aantal uitzonderingen op het verbod, dat geldt voor Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Malawi, Namibië, Zimbabwe en Mozambique. Uitgezonderd op het verbod zijn Nederlanders en mensen uit EU- en Schengenlanden die op doorreis zijn naar het land waar ze wonen.

Demissionair minister De Jonge zei vrijdag al dat Nederlanders altijd het recht hebben om naar hun land terug te keren. Overigens moeten alle passagiers, ongeacht hun vaccinatiestatus of paspoort, een dubbele negatieve test laten zien voor het instappen. Ook moeten ze bij thuiskomst in quarantaine.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws