Nieuws Maatregelen

Won Yip: 'Tijd van praten is voorbij, er moet actie komen'

Horecaondernemer Won Yip heeft geen goed woord over voor het nieuwe kabinet. 'Een farce' noemt hij de belofte dat de horeca mogelijk over tien dagen open kan. ,,Rutte draait er weer op heen en retail is in de gesprekken met het kabinet beter vertegenwoordigd dan horeca", sprak Yip in de radio-uitzending 'Na Rutte en Kuipers'.

Van onze redactie 14 januari 2022

Won yip horeca amsterdam mondkapjes corona

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Daarbij doelt Won Yip op de reden voor het gesloten houden van de horeca. Rutte en Kuipers gaven in de persconferentie aan dat winkels wel open mogen omdat er daar minder mensen tegelijk binnen zijn en dus minder besmettingen kunnen plaatsvinden. ,,Kwatsch", aldus de horecaondernemer. ,,Er is een tekort aan zorgcapaciteit en aan ic-bedden. Maar dat horen we Rutte niet zeggen."

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

'Retail is beter vertegenwoordigd dan horeca'

Yip denkt ook dat de retailbranche een grotere vinger in de pap heeft dan de horecabranche waarbinnen hij onderneemt. ,,De retail is beter vertegenwoordigd. Ze moesten wat geven en dan zijn de winkels makkelijker." Volgens hem had de oplossing helemaal niet moeilijk geweest. ,,Een geplaceerde horeca met een openingstijd tot 17.00 uur had gekund. Ik ga echt niet voor mijn eigen portemonnee praten en er 20.00 uur van maken, maar dit had gekund."

"Een geplaceerde horeca met een openingstijd tot 17:00 uur had gekund"

Horeca-ondernemer Won Yip

'Ondernemer staat in de koude kleren'

Al in de eerste regels van de persconferentie sprak premier Rutte over het door laten lopen van de steunpakketten en dat er gekeken wordt naar het verlengen ervan. Een slecht begin, aldus Yip. ,,Dit zijn de kleine dingen waarmee hij weer verkeerd begint. Steunmaatregel? Dat is het niet. Het is compensatie en die moeten wij voorfinancieren. We worden door de overheid dicht gegooid, dan moeten we gecompenseerd worden."

Zelf heeft Yip genoeg vet op de botten en kan hij zijn mensen in dienst houden. Toch ziet hij bij collega's het water aan de lippen staan. ,,Vergeet niet dat er een hoop ondernemers zijn die afhankelijk zijn van ondernemersloon. Het personeel wordt dan wel gered en de vaste lasten, maar de ondernemer zelf staat in de koude kleren."

Lees ook: Steeds meer horeca 'hoe dan ook' open

'Het is nu ieder voor zich, God voor ons allen'

Vandaag zaten de terrassen vol en waren de winkels open in Valkenburg. Het was allemaal mogelijk omdat burgemeester Daan Prevoo zijn goedkeuring gaf. Volgens hem ging het hier om een demonstratie en dat is een grondrecht. Yip: ,,We leven nu in een periode: ieder voor zich, God voor ons allen. Er zijn nu al een hoop bedrijven technisch failliet. Ik denk alleen maar: je moet lekker doen wat je zelf wil."

Bij Yip blijft de deur van zijn restaurants voorlopig nog dicht. ,,Ik ben bang dat ik de volgende keer als ik een vergunningaanvraag doe, ik onderop de stapel lig. Met de omvang van mijn zaken heeft het ook geen zin om tot slechts 16:00 uur open te zijn en daarvoor inkopen te doen."

"We praten en praten, maar we zijn het station voorbij van praten. Er moet actie komen"

Won Yip

'Tijd van praten is voorbij, er moet actie komen'

Eerder deze week liet Koninklijke Horeca Nederland weten gesproken te hebben met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. De brancheorganisatie hield aan het gesprek een goed gevoel over. Tegen beter weten in, zo blijkt nu. ,,We praten en praten, maar we zijn het station voorbij van praten", reageert Yip fel. ,,Er moet actie komen. De lange termijn komt eind van de maand terug zeggen ze, maar dat moet nu. Aan de andere kant wachten mensen in Groningen al 10 jaar en die worden nog steeds in de maling genomen."

Over tien dagen wordt meer duidelijk, vertelden premier Rutte en minister Kuipers. Is dat voor Yip de ó zo nodige stip aan de horizon? ,,Ik ga ervan uit dat we het laatste weekend van januari opengaan. Zo heb ik dat ook gecommuniceerd met mijn achterban. Eerder kan altijd. Mijn organisatie is erop gericht dat we binnen acht uur kunnen draaien."

Het interview met Won Yip, opgenomen direct na de persconferentie Rutte-Kuipers, kun je bovenin dit artikel beluisteren.

'NA RUTTE EN KUIPERS' - napraten met ondernemers over de persconferentie, live op New Business Radio.

Direct na de persconferentie van vrijdagavond 14 januari vroegen we ondernemers en branchevertegenwoordigers naar hun eerste reacties op de coronamaatregelen. In de uitzending onder meer Ed Bindels, Gonny Eussen, Han de Hair, Niel van Hoff, Hubert de Leeuw, Jan Meerman, Frank Oostdam, Fred Rutgers, Cristel van de Ven, Jacco Vonhof, Won Yip, Hans Biesheuvel en Patrick Wessels. Podcasts van die gesprekken vind je terug op onze homepage.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws