Nieuws Corona

Restaurants kijken uit naar normale kerst: ‘Je merkt wel dat mensen wat afwachtender zijn’

Na een turbulente coronatijd met de ene na de andere beperking of gedwongen sluiting kunnen veel restaurants niet wachten om eindelijk weer eens een normale kerst te ‘gaan draaien’. Maar lopen de gasten ook al warm?

Ad de Koning (AD) 19 oktober 2022

De zwaan kerst restaurants corona

In de keuken van restaurant De Zwaan in Geldrop zien ze de komende kerst met vertrouwen tegemoet. Foto: Kees Martens/DCI Media.

,,We zitten nog niet vol, maar er is genoeg animo”, constateert Bert de Win, eigenaar van restaurant De Zwaan in Geldrop. Voor corona had De Win de luxe dat veel vaste kerstgasten al meteen na afloop reserveerden voor het jaar erop. ,,Maar de afgelopen drie jaar ging dat dus niet.”

Toch ziet De Win nu dat veel bekende gezichten zich opnieuw voor de kerstdis melden. ,,Zo’n basis is fijn natuurlijk, maar er is ook ruimte voor nieuwe gasten,” zegt hij in het AD.

Wat de restauranthouder ook vertrouwen geeft, is dat mensen al reserveren nog voordat De Win zijn kerstmenu definitief rond heeft. Gebrek aan personeel is iets wat de Zwaan ‘niet alleen met kerst, maar ook dan’ parten speelt. ,,Dat blijft gewoon lastig. Ik ben niet voor niets vier dagen per week open, in plaats van de vijf van vroeger.”

"Omdat het in coronatijd natuurlijk niet kon, willen mensen er nu kennelijk zeker van zijn dat ze dit jaar plek hebben"

Rick Gehlen

Zeker geen zorgen

Bij Nastrium in Helmond loopt het nu ‘nog niet storm’. ,,Normaal gesproken zitten we rond deze tijd al zo goed als vol, maar dat is nu nog niet het geval”, vertelt chef Djailany van de Laarschot. Hij gaat ervan uit dat het qua reserveringen voor kerst nog wel goed komt. ,,Je merkt dat mensen wat afwachtender zijn en daarom misschien wat langer wachten met reserveren. Maar ik maak me zeker geen zorgen.”

De Treeswijkhoeve in Waalre zit met kerst nagenoeg vol, meldt tweesterrenchef Dick Middelweerd. ,,Veel gasten die hier voor corona ook al met kerst kwamen. Daarmee zie je dat kerst voor veel mensen toch een feest van traditie is.” De afhaalbox voor thuis, die tijdens corona werd geïntroduceerd, krijgt dit jaar een vervolg. ,,Daar is toch behoefte aan. Maar we doen het in beperkte mate, op is op.”

Lees ook: De mussen vallen dood van het dak, maar dit bedrijf is al druk met kerstpakketten

Ook mensen met geld letten op de prijs

Overigens probeert Middelweerd bij de samenstelling van en inkoop voor zijn kerstmenu’s rekening te houden met de prijzen. ,,Misschien zou je zeggen dat de prijs in het hogere segment niet zo’n rol speelt omdat je met luxe en dus dure producten werkt, maar je merkt toch dat iedereen op de prijs let. Ook de mensen met geld. Daar probeer ik bij het samenstellen van de menu’s zeker rekening mee te houden. Je wil toch binnen bepaalde marges blijven.”

Bij restaurant Op Hete Kolen in Deurne loopt het qua reserveringen al heel aardig. ,,We hebben geen vergelijkingsmateriaal omdat we pas in 2020 van start zijn gegaan, maar als ik nu in de agenda kijk zie ik dat er zeker belangstelling is”, vertelt eigenaar Bart Witteveen. Sterker nog, voegt hij daar aan toe: ,,We zijn eerlijk gezegd pas over kerst gaan nadenken nadat gasten er half september naar begonnen te vragen.”

Lees ook: Ondanks energiecrisis: tuincentra hopen dat mensen kerstverlichting niet uit laten

Bistro Sophie in Eindhoven constateert dat er vroeger geboekt wordt dan andere jaren. ,,Omdat het in coronatijd natuurlijk niet kon, willen mensen er nu kennelijk zeker van zijn dat ze dit jaar plek hebben”, geeft bedrijfsleider Rick Gehlen als mogelijke verklaring. Net als bij veel andere restaurants kon je in coronatijd ook bij Bistro Sophie maaltijden afhalen. ,,We hebben zelfs ook bij de mensen thuis gekookt. Maar dat gaan we nu niet meer doen, alle aandacht gaat naar het restaurant zelf.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws