Podcast

Jan Meerman (INretail): 'Huurprijzen winkelpanden 30 tot 40 procent omlaag'

Het zijn cruciale maanden voor - ook - de retail. Tot en met december moet hét gebeuren, maar INretail-directeur Jan Meerman is er allesbehalve gerust op. Hij vertelt er over in de podcast. Ook heeft hij nieuws over huurprijzen en de aanstaande gesprekken met de gemeente Rotterdam, banken en vastgoedpartijen én de coronatests die de brancheorganisatie haar leden nu zelf aanbiedt. Met de uitslag binnen één dag.

Van onze redactie 6 oktober 2020

Jan Meerman vertelt rondom de coronacrisis binnen de retail onder meer 'het sentiment van maart, april te zien terugkomen'. In de podcast (hierboven) zegt hij onder meer: ,,Er is onzekerheid, paniek, hoe kom ik deze maanden door? In grote steden heb ik afgelopen weekend omzetten van min 40 tot min 50 voorbij zien komen. Dit zijn voor ons cruciale maanden. Tot en met december wordt bepaald of het jaar wel of niet nog enigszins geslaagd is, los van de ellende die er door corona sowieso is."

Huurprijzen Rotterdam: INretail, gemeente en vastgoed om tafel

Een belangrijke oorzaak van de financiële problemen die ondernemers momenteel raken zit 'm in de huurprijzen. ,,We hebben het met collega-brancheorganisaties en vastgoed landelijk geprobeerd te bespreken, en dat is eigenlijk nauwelijks gelukt. Nu kijken we of we het lokaal kunnen regelen.'' Want, zo vertelt Meerman in de podcast, INretail gaat nog deze week met de gemeente Rotterdam en vastgoedondernemers om de tafel om de huurprijzen te bespreken.

,,We hebben vanuit de gemeente de opdracht gekregen om dit gezamenlijk op te pakken. De juiste mensen zitten aan tafel, we hebben allemaal hetzelfde belang. Gemeente, vastgoedpartijen, banken, winkeliers, horeca-ondernemers. Een leeg pand is niet goed voor de retail, maar is ook slecht voor het vastgoed. Het is niet vrijblijvend, we móeten er samen uitkomen, dat is de opdracht." Als dit goed uitpakt, wil INretail deze lokale aanpak daarna ook in andere steden uitrollen, stelt Meerman.

,,Er zijn verhuurders die meebewegen, maar de huurmarkt moet echt naar een ander model. Huurprijzen zijn te hoog, en zeker in de grote steden. Wij vinden dat er 30, 40 procent van af moet, anders is het echt niet meer rendabel voor de retail."

INretail biedt zelf coronatesten aan

INretail is coronatesten gaan aanbieden voor winkelpersoneel. Meerman: ,,Vaak waren medewerkers pas na vier, vijf dagen weer beschikbaar omdat de testuitslagen lang duren. Als je op de tien mensen er gedurende die tijd twee tot drie moet missen, is dat fnuikend voor veel bedrijven. Door onze afspraken met Coronalab is het testresultaat er binnen een dag." Coronalab is een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor SARS-CoV-2 RT-PCR testen. ,,Het is door onze leden intussen massaal opgepakt. We hebben per dag 650 testen beschikbaar."

Luister eerdere interviews over de retail en coronacrisis, onder meer ook met Jan Meerman (foto hieronder), terug via deondernemer.nl/podcast.

Inretail retail jan meerman coronacrisis

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Ondernemer Podcasts Lennard Van Otterloo Onze Man In Londen
Onze Man In Londen

Exporteren na Brexit en de CE-markering: hoe zit dat?

Lennard van Otterloo vertelt over de vele 'verrassingen' waar Britse consumenten in deze eerste Brexit-maand tegenaan lopen en wat de reden daarachter betekent voor bedrijven, ook uit Nederland. Onder meer de CE-markering (de standaardeisen van producten) komt daardoor aan bod in deze podcast, met Marco van Hagen, adviseur bij de KVK, gespecialiseerd in internationaal ondernemen.

Details
Startup siliconvalley high tech innovatie
De Ondernemer

Topondernemer Wibe Wagemans: 'Overheid moet factor 10 investeren in tech-startups'

Wibe Wagemans haalde met een open brief aan de overheid - 'er moet vol worden ingezet op innovatie' - paginagroot de landelijke media. De topondernemer/ceo uit Silicon Valley schreef onder meer dat 'Nederland zichzelf te vaak weg zet als klein land dat daarmee niet te grote ambities moet hebben'. Miljarden moeten er komen, vindt Wagemans. 'Nederland zou er goed aan doen het Finse voorbeeld te volgen, voordat we de zieke man van Europa worden'. Ook daarover vertelt hij meer in deze podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Lennard Van Otterloo Onze Man In Londen
Onze Man In Londen

Werken en wonen in 'Lockdown Londen': ondernemer Lennard van Otterloo vertelt

De Nederlandse ondernemer Lennard van Otterloo vertelt vanuit Londen over de Britse aanpak van de lockdown, het coronavirus, de effecten op het Britse bedrijfsleven en wat wij aan déze kant van de Noordzee daarvan kunnen gaan merken. 'Het is een noodsituatie hier, ongekend. Erger dan de eerste golf'. Bovendien, vertelt de ondernemer, 'corona verhult de Brexit-pijn'. Wonen en werken in 'Lockdown Londen', anno nu.

Details
Brexit europa engeland landkaart vlag
De Ondernemer

Brexit: experts Van Otterloo en Platvoet over gevolgen voor btw

In deze eerste maand van Brexit blijken er bij ondernemers veel vragen over de gevolgen voor btw te zijn, merkt ondernemer Lennard van Otterloo in en vanuit Londen, en Marco Platvoet als adviseur Internationaal Ondernemen bij de KVK. In deze podcast geven beide Brexit-experts onder meer praktijkvoorbeelden en tips, hoe daar als ondernemer anno nu mee om te gaan.

Details
De Ondernemer Podcasts Thijs van Dijk Thijs Talks
Thijs Talks

Wat je kan leren van marketingtopper Martijn Delahaye (AFAS)

Vinden, veroveren en verrassen is zijn lijfspreuk. In de jacht op zijn ultieme marketingelftal ging marcom-expert Thijs van Dijk tijdens de vierde aflevering in gesprek met Martijn Delahaye, directeur marketing & communicatie bij AFAS Software. Op welke positie stelt hij Delahaye op in zijn elftal van marketingtoppers en waarom?

Details