Podcast Retail

Jan Meerman (INretail): 'Huurprijzen winkelpanden 30 tot 40 procent omlaag'

Het zijn cruciale maanden voor - ook - de retail. Tot en met december moet hét gebeuren, maar INretail-directeur Jan Meerman is er allesbehalve gerust op. Hij vertelt er over in de podcast. Ook heeft hij nieuws over huurprijzen en de aanstaande gesprekken met de gemeente Rotterdam, banken en vastgoedpartijen én de coronatests die de brancheorganisatie haar leden nu zelf aanbiedt. Met de uitslag binnen één dag.

Van onze redactie 6 oktober 2020

Jan Meerman vertelt rondom de coronacrisis binnen de retail onder meer 'het sentiment van maart, april te zien terugkomen'. In de podcast (hierboven) zegt hij onder meer: ,,Er is onzekerheid, paniek, hoe kom ik deze maanden door? In grote steden heb ik afgelopen weekend omzetten van min 40 tot min 50 voorbij zien komen. Dit zijn voor ons cruciale maanden. Tot en met december wordt bepaald of het jaar wel of niet nog enigszins geslaagd is, los van de ellende die er door corona sowieso is."

Huurprijzen Rotterdam: INretail, gemeente en vastgoed om tafel

Een belangrijke oorzaak van de financiële problemen die ondernemers momenteel raken zit 'm in de huurprijzen. ,,We hebben het met collega-brancheorganisaties en vastgoed landelijk geprobeerd te bespreken, en dat is eigenlijk nauwelijks gelukt. Nu kijken we of we het lokaal kunnen regelen.'' Want, zo vertelt Meerman in de podcast, INretail gaat nog deze week met de gemeente Rotterdam en vastgoedondernemers om de tafel om de huurprijzen te bespreken.

,,We hebben vanuit de gemeente de opdracht gekregen om dit gezamenlijk op te pakken. De juiste mensen zitten aan tafel, we hebben allemaal hetzelfde belang. Gemeente, vastgoedpartijen, banken, winkeliers, horeca-ondernemers. Een leeg pand is niet goed voor de retail, maar is ook slecht voor het vastgoed. Het is niet vrijblijvend, we móeten er samen uitkomen, dat is de opdracht." Als dit goed uitpakt, wil INretail deze lokale aanpak daarna ook in andere steden uitrollen, stelt Meerman.

,,Er zijn verhuurders die meebewegen, maar de huurmarkt moet echt naar een ander model. Huurprijzen zijn te hoog, en zeker in de grote steden. Wij vinden dat er 30, 40 procent van af moet, anders is het echt niet meer rendabel voor de retail."

INretail biedt zelf coronatesten aan

INretail is coronatesten gaan aanbieden voor winkelpersoneel. Meerman: ,,Vaak waren medewerkers pas na vier, vijf dagen weer beschikbaar omdat de testuitslagen lang duren. Als je op de tien mensen er gedurende die tijd twee tot drie moet missen, is dat fnuikend voor veel bedrijven. Door onze afspraken met Coronalab is het testresultaat er binnen een dag." Coronalab is een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor SARS-CoV-2 RT-PCR testen. ,,Het is door onze leden intussen massaal opgepakt. We hebben per dag 650 testen beschikbaar."

Luister eerdere interviews over de retail en coronacrisis, onder meer ook met Jan Meerman (foto hieronder), terug via deondernemer.nl/podcast.

Inretail retail jan meerman coronacrisis

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.