Podcast

Jan Meerman (INretail): 'Huurprijzen winkelpanden 30 tot 40 procent omlaag'

Het zijn cruciale maanden voor - ook - de retail. Tot en met december moet hét gebeuren, maar INretail-directeur Jan Meerman is er allesbehalve gerust op. Hij vertelt er over in de podcast. Ook heeft hij nieuws over huurprijzen en de aanstaande gesprekken met de gemeente Rotterdam, banken en vastgoedpartijen én de coronatests die de brancheorganisatie haar leden nu zelf aanbiedt. Met de uitslag binnen één dag.

Van onze redactie 6 oktober 2020

Jan Meerman vertelt rondom de coronacrisis binnen de retail onder meer 'het sentiment van maart, april te zien terugkomen'. In de podcast (hierboven) zegt hij onder meer: ,,Er is onzekerheid, paniek, hoe kom ik deze maanden door? In grote steden heb ik afgelopen weekend omzetten van min 40 tot min 50 voorbij zien komen. Dit zijn voor ons cruciale maanden. Tot en met december wordt bepaald of het jaar wel of niet nog enigszins geslaagd is, los van de ellende die er door corona sowieso is."

Huurprijzen Rotterdam: INretail, gemeente en vastgoed om tafel

Een belangrijke oorzaak van de financiële problemen die ondernemers momenteel raken zit 'm in de huurprijzen. ,,We hebben het met collega-brancheorganisaties en vastgoed landelijk geprobeerd te bespreken, en dat is eigenlijk nauwelijks gelukt. Nu kijken we of we het lokaal kunnen regelen.'' Want, zo vertelt Meerman in de podcast, INretail gaat nog deze week met de gemeente Rotterdam en vastgoedondernemers om de tafel om de huurprijzen te bespreken.

,,We hebben vanuit de gemeente de opdracht gekregen om dit gezamenlijk op te pakken. De juiste mensen zitten aan tafel, we hebben allemaal hetzelfde belang. Gemeente, vastgoedpartijen, banken, winkeliers, horeca-ondernemers. Een leeg pand is niet goed voor de retail, maar is ook slecht voor het vastgoed. Het is niet vrijblijvend, we móeten er samen uitkomen, dat is de opdracht." Als dit goed uitpakt, wil INretail deze lokale aanpak daarna ook in andere steden uitrollen, stelt Meerman.

,,Er zijn verhuurders die meebewegen, maar de huurmarkt moet echt naar een ander model. Huurprijzen zijn te hoog, en zeker in de grote steden. Wij vinden dat er 30, 40 procent van af moet, anders is het echt niet meer rendabel voor de retail."

Lees ook: Jan Meerman (INretail) over mondkapjes: 'We gaan geen klanten weigeren, die hebben we keihard nodig'

INretail biedt zelf coronatesten aan

INretail is coronatesten gaan aanbieden voor winkelpersoneel. Meerman: ,,Vaak waren medewerkers pas na vier, vijf dagen weer beschikbaar omdat de testuitslagen lang duren. Als je op de tien mensen er gedurende die tijd twee tot drie moet missen, is dat fnuikend voor veel bedrijven. Door onze afspraken met Coronalab is het testresultaat er binnen een dag." Coronalab is een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor SARS-CoV-2 RT-PCR testen. ,,Het is door onze leden intussen massaal opgepakt. We hebben per dag 650 testen beschikbaar."

Luister eerdere interviews over de retail en coronacrisis, onder meer ook met Jan Meerman (foto hieronder), terug via deondernemer.nl/podcast.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details