Nieuws Retail

Ondernemers zwaar getroffen tijdens rellen in Breda en Eindhoven: 'Alles is weg en kapot'

Met tranen in de ogen keek Linda, eigenaar van café d'n Hertog aan het Stationsplein, zondag op Omroep Brabant naar de rellen voor haar Eindhovense café. ,,Mijn bloembakken stonden in brand, parasols zijn uit de grond getrokken en al het andere dat voor de deur stond is gesloopt. Het is verschrikkelijk." Ook in Breda hakken de ongeregeldheden van zondagavond er diep in bij lokale ondernemers.

ED/BN de Stem/De Ondernemer 25 januari 2021

Plundering jumbo eindhoven rellen demonstratie

Ook dit Jumbo-filiaal in de stationshal van Eindhoven moest het ontgelden. Relschoppers plunderden de complete supermarkt. Foto: ANP

Waar het terras van Linda gelukkig binnen stond, ligt dat van eetcafé Barney's op het Stationsplein. ,,Alles is weg en kapot”, vat eigenaar Wolfgang Meidl de situatie samen aan het ED. ,,Gelukkig is het café zelf gespaard gebleven. Dit kon de horeca er nog wel bij hebben na al die maanden sluiting. Ik heb het idee dat de politie zich, ondanks dat de rellen verwacht waren, toch heeft laten verrassen door de heftigheid.”

Deuren dicht, licht uit en weg bij de ramen

Volgens collega Roel van restaurant Giornale waren het vooral angstige uren voor zijn personeel. ,,Wij waren open voor afhaalmaaltijden dus er waren de nodige medewerkers binnen toen de rellen begonnen. Deuren dicht, licht uit en weg bij de ramen, heb ik doorgegeven. Uiteindelijk zijn bij ons alleen een paar ramen van de terrasschermen gesneuveld, maar bij de buurman is het complete terras gesloopt. Heel triest dit.”

"Onvoorstelbaar wat hier gebeurd is en dat de horeca dan ook nog eens slachtoffer is, maakt het alleen maar erger"

Ruud Bakker, Koninklijke Horeca Nederland

Dat vindt ook Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Ik heb denk ik wel vijfhonderd filmpjes gekregen van collega's en kennissen. Onvoorstelbaar wat hier gebeurd is en dat de horeca dan ook nog eens slachtoffer is, maakt het alleen maar erger.”

Alles onder het glas, niets gestolen

Ook bij diverse winkels sneuvelden ruiten. Op filmpjes is te zien hoe relschoppers met stenen en stalen buizen ramen vernielen. Paul Smith van Jurc op de Kleine Berg kreeg een melding van het alarm en stond opeens tussen de relschoppers. ,,Ik woon om de hoek en ben meteen gaan kijken. Allemaal van die mannekes van een jaar of 16. Gelukkig zijn ze uiteindelijk niet binnen geweest. Alles zit onder het glas maar er is niets weg.”

Lees ook: Noodkreet van kermis-exploitanten: 'Zorg ervoor dat steun op tijd komt'

Ramen opticien ingeslagen met een stalen buis

Ook bij opticien Oogwereld, de buurman van Smith, zijn de ruiten ingegooid net zoals bij kledingwinkel Rambam aan de Rechtestraat. Sander Donkers, eigenaar van laatstgenoemde winkel, laat weten dat er zes ramen kapot gebeukt zijn. ,,Ik kreeg een filmpje waarop te zien is dat iemand met een stalen buis op de ramen inslaat. Bizar en dit konden we er nog wel bij hebben na al het leed van de afgelopen maanden. Gelukkig zijn ze niet binnen geweest.”

Eigenaar The Read Shop Breda 'goed ziek' van rellen

Behalve in Eindhoven hakken de ongeregeldheden van zondagavond er ook in Breda diep in, waar een groep van ongeveer zeventig relschoppers voor onrust zorgde in de wijk Tuinzicht en bij het gelijknamige winkelcentrum. Daarbij werden enkele ruiten bij The Read Shop en de Jumbo vernield.

Tekst gaat verder onder de foto waarop de schade bij The Read Shop te zien is. Foto: MaRicMedia/Perry Roovers

Eigenaar Paul Timmers van de The Read Shop is er ‘goed ziek’ van, zo vertelt hij aan BN de Stem. ,,De stenen zijn er niet doorheen gegaan, want er zit gelaagd glas in. Dat heb ik laten inbrengen na een paar inbraken in het verleden.”

Timmers dacht dat het wel zou meevallen

Timmers was in Den Haag toen een medewerkster van zijn winkel hem belde met de mededeling dat er een ‘ruit uit ligt’. ,,Overdag hadden vrienden mij al geappt over aankondigingen op sociale media dat ze in Tuinzigt zouden gaan demonstreren 's avonds. Ik dacht, het zal wel meevallen, omdat het om het Nelson Mandelaplein ging. Dit heeft niks meer te maken met demonstreren, dit waren gewoon relschoppers.”

"Het werkt allemaal heel demotiverend kan ik je vertellen. En dan komt er dit nog eens bovenop"

Paul Timmers, eigenaar The Read Shop

Hij noemt het wrang dat ondernemers zoals hij de dupe zijn van ongeregeldheden als gevolg van het invoeren van de avondklok. Wrang omdat zijn zaak al sinds half december noodgedwongen dicht is.

Timmers: ,,Ik ben toen nog even open geweest voor postzaken en pakketjesservice. Maar ik ben ermee gestopt omdat ik mensen wel met een pakje mag helpen, maar een pakje sigaretten verkopen dat binnen handbereik ligt, mag ik niet. Die klanten moet ik doorsturen naar de Jumbo, waar ze in de rij komen te staan. Het werkt allemaal heel demotiverend kan ik je vertellen. En dan komt er dit nog eens bovenop.”

INretail: 'In de kiem smoren deze trammelant'

Woordvoerder Paul te Grotenhuis van branchevereniging INretail is glashelder in zijn reactie op de ongeregeldheden: ,,In de kiem smoren deze trammelant. Dan houden we het voor de winkelondernemers en voor de burgers veilig.”

INretail riep eind vorig jaar in een persbericht gemeenten en politie al op te zorgen voor de veiligheid van winkels en winkelstraten, die sinds de tweede lockdown op sommige plekken in spookgebieden zijn veranderd. De brancheorganisatie pleitte voor extra controles en drukte bezitters van beveiligingscamera’s in winkelstraten op het hart een extra check te doen of alles naar behoren functioneert en beelden langer te bewaren.

"Het kan niet zo zijn dat een stelletje mafkezen ondernemers nog meer dupeert dan nu al gebeurt door de lockdown"

Paul te Grotenhuis, woordvoerder INretail

,,Nu het sinds gisteren zo uit de pas is gelopen roepen we ondernemers op via de winkeliersvereniging in overleg te gaan met gemeente en politie over hoe op een goede manier de veiligheid van winkels gewaarborgd kan worden, want wat we gisteren zagen gaat alle perken te buiten. Het kan niet zo zijn dat een stelletje mafkezen dat alleen maar op rellen uit is, ondernemers nog meer dupeert dan nu al gebeurt door de lockdown.

De woordvoerder heeft vertrouwen in handhaving door de autoriteiten. ,,Het enige antwoord is hard optreden. Het kan niet zo zijn dat dit nu twee weken lang de situatie gaat zijn."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.