Nieuws Retail

Einde in zicht? 'Big Bazar kan slag met Action niet meer winnen'

De toekomst van Big Bazar ziet er allesbehalve rooskleurig uit, vooral nu het faillissement is aangevraagd door een verhuurder. De koopjesketen wordt geplaagd door financiële tegenvallers en blijkt huurachterstanden te hebben. Retailkenners Paul Moers en Cor Molenaar verwachten dat Big Bazar de slag met Action niet meer gaat winnen.

Eduard Voorn 10 augustus 2023

Big Bazar Scherpenzeel 2

Foto: NL Beeld.

Paul Moers heeft een pittige visie op Big Bazar, maar begint eerst met drogisterijketen Die Grenze van Bert Hesselink. Deze Twentse handelaar pur sang bouwde in ruim 15 jaar een drogisterijketen op van over de zestig winkels die inmiddels zijn te vinden in de Randstad en het noorden van Nederland. ,,Hesselink doet niet aan aanbiedingen zoals zijn concurrenten. Het is er spot en spot goedkoop. Die Grenze heeft een niche opgezocht en dat maakt dit concept tot een eclatant succes.”

Moers gebruikt het als voorbeeld om aan te geven wat Big Bazar nu mist: een gerichte visie. ,,Die Grenze bewijst dat er in de winkelstraat een plek is voor een gespecialiseerde koopjesketen.”

'Hema is wel relevant geworden'

Big Bazar werd ooit opgezet door Blokker als concurrent van Action, en kwam twee jaar geleden in handen van BB Retail, het bedrijf van Heerke Kooistra. Moers: ,,Het is de nieuwe eigenaar niet gelukt om het onderscheidend te maken. Het is een fletse copy van Action. Kijk naar de Hema die is het gelukt om weer relevant te zijn. Zij hebben gekozen voor design, kwaliteit en duurzaamheid.”

Lees ook: Retailproblemen groter dan Big Bazar: dit speelt er in de winkelstraat

Econoom en retailexpert Cor Molenaar constateer dat Big Bazar geen ‘top of mind-positie’ heeft bij de consument en niet onderscheidend is. ,,Ze hebben daarnaast een veel beperktere winkeldekking dan Action en zitten op net wat duurdere locaties. Het kostenniveau ligt daardoor wat hoger. Als de consument je dan onvoldoende weet te vinden heb je een probleem.”

Moers haalt aan dat beleggers van de Belastingdienst een fictief rendement moet gaan draaien van 6,17 procent. ,,Big Bazar huurt vaak van winkelpanden die in bezit zijn van kleinere beleggers en die gaan echt niet hun huren laten zakken.”

Big Bazar komt met veel huurachterstanden

Woensdag werd bekend dat de verhuurder van een pand in Goes het faillissement heeft aangevraagd van Big Bazar vanwege een totale huurschuld van 20.000 euro. De verhuurder in Goes is echter niet de enige die wacht op zijn huur. Zo kwam in juli aan het licht dat twee Big Bazar-filialen in Noord-Holland hun deuren moesten sluiten wegens huurachterstanden. Ook zouden er achterstanden zijn in Vlaardingen en ‘s-Gravenzande. Een filiaal in Beverwijk moest op last van de rechter worden ontruimd, nadat bijna 50.000 euro aan huur niet was betaald.

"Big Bazar heeft te maken met stijgende huren en kostenstijgingen, maar kunnen dat onvoldoende doorberekenen in hun producten, deze worden anders te duur”

Cor Molenaar

Molenaar en Moers roemen de inkoopkracht van Action dat in handen is van de Engelse investeringsmaatschappij 3i. ,,Met hun omvang kunnen ze extreem scherp inkopen. Ze hebben een logistieke organisatie om de vingers bij af te likken”, aldus Molenaar. ,,Ze willen een zo laag mogelijk prijs van producten in het schap en gaan van daaruit rekenen. De inkopers gaan dan de wereld over. Big Bazar heeft te maken met stijgende huren en kostenstijgingen, maar kunnen dat onvoldoende doorberekenen in hun producten, deze worden anders te duur.”

Lees ook: 'Koning van de restpartij' verkoopt producten die over de datum zijn, en het loopt storm

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws