Nieuws Retail

Saskia Egas Reparaz topvrouw van HEMA na overname

De overname van HEMA wordt naar verwachting komende week afgerond. De nieuwe eigenaren Parcom en Jumbo-familie Van Eerd (via investeringsvehikel Mississippi Ventures) zetten ook in op nieuw leiderschap: Saskia Egas Reparaz, nu nog de topvrouw van Etos, volgt Tjeerd Jegen op als ceo van HEMA. Ook de Raad van Commissarissen wordt vernieuwd. Zo moet de positie van HEMA verbeteren, businessmodellen-expert Patrick van der Pijl (Business Models Inc.) reageert op de plannen.

Van onze redactie 26 januari 2021

Saskia Egas Reparaz ceo topvrouw HEMA

Het consortium van Parcom en Mississippi Ventures heeft bekendgemaakt dat de definitieve overname van HEMA naar verwachting in de week van 1 februari zal plaatsvinden. De benodigde goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de overname van HEMA is verleend. Ook heeft de Ondernemingsraad van HEMA een positief advies gegeven over de voorgestelde kapitaalstructuur. Een dezer dagen wordt ook het definitieve besluit van de Europese Commissie verwacht.

Strategische groeifase

Vanaf dat moment is voldaan aan alle noodzakelijke voorwaarden voor de transactie. ,,Met de nieuwe eigenaren krijgt het oer-Hollandse merk HEMA de stabiliteit en ruimte voor een gezonde toekomst en een nieuwe strategische groeifase", zo laten de investeerders weten in een persbericht. Tjeerd Jegen heeft besloten dat dit een natuurlijk moment is om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Egas Reparaz zal hem opvolgen als ceo van HEMA op een nader te bepalen datum.

Dat HEMA onder Parcom-eigendom komt te vallen is volgens Van der Pijl niets minder dan uitstekend nieuws. ,,Je gunt elk bedrijf zo'n Jumbo-familie die je onder de hoede neemt en verder laat groeien. HEMA is een supermooi bedrijf met een grote gunfactor, dat steeds innovatief is geweest, alleen is het verdienmodel door de schuldenlast (een erfenis van voormalig eigenaar Lion Capital) compleet in de war gegooid. Als ik HEMA was zou ik kijken naar organische groei, de vraag is alleen of de huidige markt groot genoeg is om helemaal uit de schulden te komen."

Lees ook: HEMA nog niet uit gevarenzone door schuldenlast

Dat de bedoelde Europese expansie de afgelopen jaren niet gelukt is verbaast Van der Pijl niet. ,,Wat opvallend is, is dat internationale expansie in Europa nog nooit eerder echt gelukt is, misschien een Lidl. In Amerika heb je een land, een cultuur en een grote afzetmarkt. In Europa is dat echt ontzettend lastig." Hij ziet voor de toekomst dan ook meer in de aangekondigde (online) doorontwikkeling in Nederland. ,,Het is de vraag wat er in Nederland nog meer te halen is, op het gebied van online groei, delivery service, in hun online assortiment."

Die stap naar online lijkt goed aan te sluiten met de nieuwe topvrouw Saskia Egas Reparaz is afkomstig van Ahold Delhaize, waar zij op dit moment de functie van ceo van drogisterijketen Etos bekleedt en lid is van het Europese leadership-team van Ahold Delhaize. ,,Op succesvolle wijze heeft zij de laatste jaren Etos helpen ontwikkelen tot toonaangevend omnichannel-merk met een sterke online positie en een geheel eigen uitstraling", aldus de nieuwe HEMA-eigenaren. Egas Reparaz wordt volgens hen breed gewaardeerd om haar verbindende kwaliteiten en klantgerichte, innovatieve aanpak die groei vooropstelt. Zij is ruim twintig jaar werkzaam geweest bij Ahold Delhaize.

,,Hoewel onze winkels nog gesloten zijn en de pandemie het dagelijks leven vrijwel stil heeft gelegd, ben ik ervan overtuigd dat we ook hier uit zullen komen"

Tjeerd Jegen, vertrekkend ceo van HEMA

Rustiger vaarwater

Parcom en Mississippi Ventures laten weten veel vertrouwen in Egas Reparaz te hebben en het nieuwe leiderschap dat met haar komst wordt binnengehaald. Tevens geven zij aan dat zij ,,met respect en waardering hebben mogen ervaren hoe Tjeerd Jegen als een professioneel leider met een ongekende drive HEMA door onzekere tijden heeft weten te leiden".

Tjeerd Jegen, ceo van HEMA: ,,We hebben de afgelopen jaren met z’n allen keihard gewerkt om HEMA in rustiger vaarwater te brengen en daar zijn we nu in geslaagd. Hoewel onze winkels op dit moment nog gesloten zijn en de pandemie het dagelijks leven vrijwel stil heeft gelegd, ben ik ervan overtuigd dat we ook hier uit zullen komen. Er staat een nieuw tijdperk voor de deur, waarin ruimte is voor groei en ontwikkeling. Dit is dan ook een natuurlijk moment om plaats te maken voor nieuw leiderschap.”

Lees ook: Hoe Marcel Boekhoorn de slag om HEMA verloor

Vernieuwde Raad van Commissarissen

Pieter Haas zal bij HEMA worden benoemd tot nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC). Hij is daarnaast actief als commissaris en investeerder bij diverse ondernemingen. Eerder werkte Haas ruim achttienjaar bij MediaMarkt/Saturn en Metro, waarvan vijf jaar als ceo van MediaMarkt/Saturn. Hij brengt een enorme hoeveelheid internationale retailkennis en bestuurlijke ervaring mee. Haas neemt binnen de RvC de voorzittersrol over van Wilco Jiskoot die, net als huidig commissaris Ronald van de Vis, als lid van de RvC bij Hema betrokken zal blijven. Daarnaast zullen namens de nieuwe aandeelhouders Ton van Veen (Mississippi Ventures) en Bas Becks (Parcom) zitting nemen in de RvC.

De komende tijd worden de plannen voor HEMA verder uitgewerkt. ,,Het spreekt voor zich dat op dit moment alle aandacht er vooral op gericht zal zijn om het bedrijf gezond door de coronacrisis te leiden", aldus de nieuwe eigenaren. Ondanks de aanhoudende onzekerheid over de duur van de huidige lockdown en de heropening van de winkels, benadrukken alle betrokkenen dat zij ,,veel vertrouwen hebben in de toekomst van het winkelbedrijf".

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.