Nieuws Corona

Terugbetalen coronasteun kost deze rijschoolhouder de kop: ‘Ik ben helemaal kapot’

Rijschoolhouder Gertjan Gerritsen (38) hielp veel mensen met rijangst, ADHD en autisme aan een rijbewijs. Zijn bedrijf liep goed, groeide zelfs. Toch wordt hij nu gedwongen de handdoek in de ring gooien. ,,We zijn op alle vlakken tegengewerkt. Ik ben helemaal kapot.”

Amy van den Berg (AD) 22 juni 2022

Geduld corona schuld terugbetalen

Gerrit-Jan Gerritsen en zijn zus Corine Op den Kamp. Foto: Milan Rinck.

Ze zitten in zak en as: Gertjan en zijn zus Corine op den Kamp (41), die ook bij zijn rijschool werkt. Begin deze week moesten ze met pijn in het hart hun ruim honderd leerlingen bellen dat ze binnenkort geen lessen meer kunnen geven. Ze moeten ermee stoppen. Niet omdat ze het niet meer willen, of omdat het niet goed ging. Nee, het móet. Er is geen andere optie. ,,Ik ben lichamelijk en geestelijk helemaal kapot. Ik heb nauwelijks geslapen de afgelopen weken.”

De Zwijndrechtse rijschool was hun leven. ,,Ik heb keihard gewerkt om dit bedrijf op te richten. Om het écht een rijschool te laten zijn waar ook leerlingen met een rugzak zich thuis voelen”, vertelt Gertjan aangeslagen aan het AD. ,,Maar nu zie ik alles verdampen.”

Lees ook: Rijschool Geduld gespecialiseerd in mensen met autisme en adhd

Voor coronatijd was er nog geen vuiltje aan de lucht. Het ging hartstikke goed. En ook tijdens de lockdowns - ze zaten in totaal twintig weken noodgedwongen stil - overleefden ze. Maar dat was vooral vanwege de coronasteun van de overheid. Maar al die steun, ongeveer 100.000 euro, moet nu plotseling allemaal worden terugbetaald. En dát hadden ze niet zien aankomen. ,,Ik heb álles gedaan wat Rutte van me heeft gevraagd: het personeel behouden, doorgegaan met ondernemen, nieuwe contracten afgesloten. Maar we worden op alle vlakken tegengewerkt.”

Waarom moet die steun ineens allemaal terugbetaald worden?

,,De overheid vergelijkt onze situatie nú met een kwartaal uit 2019. Maar die situatie is totaal onvergelijkbaar. Toen hadden we twee man personeel en werkten we nog vanuit huis. We hadden geen eigen pand. Inmiddels wél en hebben we bovendien zes man personeel. Oftewel: we hebben nu veel hogere inkomsten misschien, maar - en daar houden ze geen rekening mee - óók hogere kosten.” Gertjan heeft weliswaar een bezwaarschrift ingediend. ,,Maar daarop hebben we reactie gekregen dat ze uitstel willen tot oktober, ondertussen moeten we wél beginnen met terugbetalen. Die optie hebben we gewoon niet.”

Lees ook: Voor corona was deze kapper schuldeloos, nu heeft ze 88.000 euro schuld

Wat het allemaal niet beter maakt, is de chaos bij het CBR. ,,Er zijn heel lange wachtlijsten voor leerlingen. Als je gezakt bent nu, kun je pas over vier maanden weer afrijden. Waardoor een hoop mensen beslissen niet meer elke week, maar om de week of zelfs ééns per maand te lessen. Om zo kosten te besparen. Dat betekent ook dat wij minder inkomsten hebben.” En dus hebben ze een pijnlijke knoop moeten doorhakken: stoppen. ,,In oktober zouden we negen jaar bestaan. Ik heb mijn hele leven hiervoor gegeven.”

Het is een eenmanszaak. Dus dan heb je ondernemersrisico. Ik kan nergens vinden of er iets voor is. Of ik mijn huis moet verkopen of zoiets. Dus naast dat ik me de laatste jaren zorgen maak over m’n zaak, ben ik mij de laatste jaren zorgen aan het maken of ik mijn kinderen de komende jaren wel een leuke toekomst kan geven.‘’

‘Dit is het beste voor hen’

Het doet Gertjan extra veel pijn dat de rijschool ermee stopt, omdat hij gespecialiseerd is in het helpen van mensen met rij-angst, adhd en autisme. ,,Van wie het niet vanzelfsprekend is dat ze hun papiertje halen.” Momenteel zitten hij en Corine ,,in een soort overlevingsmodus”. Maar wel een waarin ze de leerlingen zo min mogelijk duperen: ,,We willen iedereen helpen de ingekochte tegoeden op te maken. Dat is emotioneel extra zwaar voor ons, om door te moeten terwijl je weet dat het einde nadert. Maar dit is het beste voor hen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws