Nieuws Thuiswerken

Thuiswerker kan voortaan 2 euro per dag krijgen voor koffie en verwarming

Werkgevers kunnen hun werknemers vanaf 1 januari een onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag geven. Ook de Eerste Kamer heeft daar nu mee ingestemd. Het bedrag van 2 euro is gebaseerd op een berekening van het Nibud, dat becijferde wat de gemiddelde extra kosten zijn voor de werknemer die thuiswerkt.

Nu.nl 21 december 2021

Thuiswerken vergoeding 2 euro koffie verwarming werkgevers bedrijven organisatie lockdown hybride werken

Foto: Shutterstock

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

,,Het gaat dan om kosten voor bijvoorbeeld koffie en verwarming", aldus het ministerie van Financiën tegen NU.nl. Als gevolg van de coronacrisis werken veel mensen thuis; dat is ook het advies van de overheid.

Lees ook: Werkgever moet altijd voor een gezonde en veilige werkomgeving zorgen

Financieel ruimte bieden voor hybride werken na coronacrisis

De verwachting is dat veel werknemers na de crisis hybride zullen werken: deels thuis en deels op kantoor. De onbelaste thuiswerkvergoeding moet daar financieel ruimte voor bieden. Werkgevers en werknemers kunnen een vaste vergoeding per maand afspreken. Die is dan gebaseerd op bijvoorbeeld twee dagen thuiswerken en twee dagen op kantoor.

,,Ze kunnen dan afspreken welke dagen de werknemer thuis werkt en welke dagen op kantoor", aldus Financiën in een toelichting. Zo'n vergoeding hoeft niet te worden aangepast als op een 'thuiswerkdag' toch op kantoor wordt gewerkt, of andersom. Daar mag behoorlijk van afgeweken worden.

Lees ook: Klaar voor het hybride werken?

Vergoeding aangepast aan de nieuwe belastingregels

Wanneer langere tijd thuisgewerkt wordt, kan de vaste vergoeding ook weer aangepast worden binnen de nieuwe belastingregels.

Werkgever en werknemer kunnen er ook voor kiezen om, afhankelijk van waar die dag gewerkt wordt, een thuiswerkvergoeding of reiskostenvergoeding af te rekenen en per dag te declareren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws