Nieuws Toerisme

'Deze zomer wordt drukste ooit': reissector verwacht optimaal te profiteren van de versoepelde coronamaatregelen

Peter Kern, ceo van Expedia Group, voorspelt dat de zomer dit jaar de drukste ooit gaat worden voor de reissector. Ondanks de hogere prijzen zullen veel mensen het vliegtuig pakken naar het buitenland dankzij de versoepelde coronamaatregelen. In een interview met Bloomberg zegt de ceo dat hij een snelle comeback verwacht van de reissector. De luchtvaartmaatschappijen zullen snel weer hun oude historische niveau van voor de pandemie bereiken, zo stelt hij.

TCE/Bloomberg 20 februari 2022

Schiphol toerisme vliegtuig

Het wordt weer ouderwets druk op de luchthavens, weet de ceo van Expedia Group. Foto: Shutterstock.

Daarbij zal de prijs van een vlucht hoog zijn, maar Peter Kern ziet daar geen probleem in. ,,Mensen zijn op dit moment bereid om alles te betalen om maar weg te komen”, zegt hij. ,,Veel reizigers hebben een buffer van spaargeld opgebouwd en zijn het beu om geld uit te geven aan materiële huishoudelijke artikelen. Men is op zoek naar ervaringen”.

Versoepelen coronamaatregelen

Steeds meer overheden wereldwijd zijn begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Het virus krijgt steeds meer een endemisch karakter. Zo was Spanje in januari het eerste Europese land dat zijn strategie aanpaste aan dat gegeven. Hierdoor zullen veel reisrestricties vervallen en zal een mogelijke toekomstige golf van infecties het toerisme minder belemmeren.

Lees hier de expertblog van reisondernemer Elske Doets: 'Dump dumpprijzen in de luchtvaart'

Grote stijging aantal vakantievluchten

De verwachtingen van Kern worden bevestigd door de World Travel & Tourism Council (WTTC). Eerder deze maand voorspelde die dat het toerisme in de VS dit jaar het pre-pandemische niveau met 6,2 procent zal overschrijden. Ook binnen Europa verwacht de WTTC een grote stijging van het aantal vakantievluchten. In vergelijking met 2021 is het aantal boekingen dit jaar al met 80 procent toegenomen. Ceo Julia Simpson roept daarbij de verschillende overheden op om de huidige reisbeperkingen te versoepelen voor gevaccineerden.

Lees ook: Wereld gaat stuk verder open, maar nog wel met test voor terugkeer van vakantie

'Schade groter dan 9/11'

,,De impact van corona op de reissector is zeven keer groter dan de aanslagen van 9/11”, aldus Roger Dow, ceo van de U.S. Association Association. De reiswereld is hard getroffen door de pandemie, die vrijwel wereldwijd heeft geleid tot strenge lockdowns en gesloten grenzen. Voornamelijk Zuid-Europa kreeg het zwaar te verduren. Economisch gezien zijn landen als Spanje, Portugal en Italië het hardst getroffen door corona, dankzij de grote afhankelijkheid van toerisme als inkomstenbron. Dit blijkt uit het rapport Cohesion in Europe towards 2050.

Peter Kern waarschuwde er wel voor dat de reisindustrie zich niet gelijkmatig zal herstellen. De cruisesector zal bijvoorbeeld meer tijd nodig hebben dan luchtvaartmaatschappijen of hotels en resorts. Daarbij zullen Azië en Latijns-Amerika een trager herstel zien dan Europa, vanwege de nog steeds strengere lockdowns.

Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws