Nieuws Toerisme

Versoepeling reisadvies per 8 augustus, terugkeer uit geel gebied wel strenger: de nieuwe regels voor toerisme

Wie niet volledig gevaccineerd is of geen coronaherstelbewijs heeft, moet vanaf 8 augustus een negatieve test kunnen overleggen bij terugkeer naar Nederland vanuit een geel EU-land. Dat heeft het kabinet maandag bekendgemaakt. Ook kunnen reizigers uit die landen vanaf dan gecontroleerd worden bij de grens. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Van onze redactie 26 juli 2021

Vakantie reizen testen corona covid kleurcode oranje geel pcr test maatregelen maandag 26 juli toerisme

Afbeelding terug illustratie.

Europese landen die op 'oranje' stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een 'groen' of 'geel' reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. Het kabinet heeft besloten de systematiek aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie niet meer alleen op basis van de besmettingsaantallen op oranje worden gezet. Dit kan wel gebeuren als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt.

Mobiele teams gaan grenzen controleren, geen coronatestbewijs betekent boete

Vakantiegangers die terugkeren uit landen die nu geel kleuren op de coronakaart en niet volledige gevaccineerd zijn, moeten vanaf 8 augustus voor terugreis naar Nederland aantonen dat ze corona-vrij zijn. Het gaat om iedereen vanaf 12 jaar. Wie volledig gevaccineerd is, of hersteld van corona, hoeft geen test te doen, maar kan de CoronaCheck-app gebruiken.

Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar ze verblijven. Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test 24 uur. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd, zegt de woordvoerder. ,,Het idee is dat mobiele teams bij grenzen gaan controleren, die zich gemakkelijk kunnen verplaatsen." Er zullen dan ook geen douaneposten komen volgens de woordvoerder. Reizigers die tijdens een controle geen coronatestbewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.

Lees ook: Organisatoren eisen duidelijkheid kabinet na streep door meerdaags festivalseizoen

Geen verplichte quarantaine, eventuele testkosten bij terugkeer voor eigen rekening

Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen. Op dit moment hebben vier landen in Europa een oranje reisadvies: Andorra, Portugal, Cyprus en Spanje. Dit verandert dinsdag 27 juli in een geel reisadvies.

Mensen die in een EU-land zijn geweest, zijn niet verplicht om in quarantaine te gaan, behalve als het gaat om een land waar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken. Als Nederlandse vakantiegangers na 8 augustus een negatieve test nodig hebben om terug naar huis te gaan, en hiervoor kosten moeten maken, zijn deze voor eigen rekening. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws