Nieuws Financiën

7 Zeeuwse bedrijven krijgen subsidie voor innovatie

Zeven Zeeuwse bedrijven krijgen bijna 320.000 euro subsidie voor innovatie. Het gaat om een regeling van het ministerie van Economische Zaken: MIT Zuid. Met het geld onderzoeken ze of de ontwikkeling van een nieuw of beter product haalbaar is.

Frank Balkenende | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 19 juli 2016

Jan willem mol dirk jan gjeltema

Ondernemers krijgen hun onderzoekskosten voor maximaal 40 procent vergoed. De subsidie wordt gelijkelijk op tafel gelegd door het ministerie en de provincie. In Zeeland was veel animo voor de MIT Zuid-regeling: 27 mkb-bedrijven dienden een aanvraag in.

Loting

Een dag na opening van de inschrijving was de regeling voor Zuid-Nederland al meer dan volgeboekt. Uiteindelijk is er geloot, waarna een adviescommissie de knoop doorhakte. "Het systeem van loting is frustrerend voor de ondernemers die afgevallen zijn. Daar moeten we nog eens naar kijken", zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Gisteren kon hij wel zeven bedrijven blij maken. De subsidievangers zijn Meatless en Timesavers in Goes, VAM Watertech in Borssele, Lubo International in Kortgene, Bakker Machinefabriek in Yerseke, Stichting Zeeschelp in Kamperland en Applied Instruments in Vlissingen. Het laatste bedrijf was gisteren gastheer voor de bijeenkomst waarin De Bat de gelukkigen bekendmaakte.

Ontwikkeling

Iedereen roept dat het midden- en kleinbedrijf (mkb) moet innoveren, maar doe het maar eens. Uitvindingen kosten soms jaren en vele tonnen aan studie en ontwikkeling. "Financieel is het vaak balanceren langs de afgrond", zegt mede-eigenaar Jan-Willem Mol van Applied Instruments, dat 25.000 euro subsidie krijgt. En ruim drie ton voor Zeeland is beter dan niks, maar verdeeld over zeven bedrijven een druppel op een gloeiende plaat.

"Ach, alle kleine beetjes helpen", vindt Mol. Het twaalf mens sterke bedrijf produceert analyseappatuur voor laboratoria. "We willen verder op het pad van robotica. Onze studie richt zich op betere aandrijftechniek voor de bewegende delen in analyseapparaten. We zijn bezig een hoogwaardige apparaat - een 3D robot - te ontwikkelen."

Regeling voor onderzoek

Tot 1 september kunnen mkb-bedrijven meedingen naar subsidie voor onderzoek en ontwikkeling. Vorig jaar werd vanuit de MIT Zuid-regeling bijna 1,9 miljoen euro toegekend aan 18 Zeeuwse projecten. De Bat verwacht dit jaar dat bedrag te evenaren.