Nieuws Financiën

ADRZ in Rotterdamse handen

Het Erasmus MC investeert 10 miljoen in Zeeland, meldt PZC. Het ADRZ houdt een eigen directie en blijft zelf de zorg inkopen.

Jeffrey Kutterink 16 maart 2016

ADRZ Overname

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam neemt het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis over. De overname is nodig om het ADRZ overeind te houden en de kwaliteit van de zorg te verbeteren, aldus de directie.

Financiële crisis voorbijPatiënten gaan veel merken van de overname. De zorg die in Zeeland wordt gegeven kan er blijven. Sterker: die wordt zelfs uitgebreid, zegt directeur Claudia Brandenburg. "Operaties waarvoor mensen nu nog naar Rotterdam moeten, kunnen straks in Zeeland worden uitgevoerd. En moeten mensen toch naar het EMC, dan wordt de zorg beter geregeld."

Door de overname lijkt de financiële crisis bij het ADRZ voorbij. Brandenburg: "Met een grote broer als het EMC kan het ADRZ blijven bestaan. Het Erasmus stort 10 miljoen euro op onze bankrekening. Daarvan kunnen we nieuwe en vooral betere medische apparatuur kopen en een goed elektronisch patiëntendossier opzetten."

De financiële injectie versterkt het eigen vermogen van het ziekenhuis, waardoor banken weer eerder geld verstrekken. "Van hen hebben we zo'n 20 miljoen euro nodig, onder meer voor de renovatie van het ziekenhuis in Goes."

Eigen baasHet ADRZ blijft baas in eigen ziekenhuis, zegt Brandenburg. "Het ADRZ houdt een eigen directie, krijgt een eigen Raad van Commissarissen en blijft zelf de zorg inkopen." Ook hoeft niemand bang te zijn dat zorg uit Zeeland verdwijnt. "Het EMC is bezig met nieuwbouw en moet het met 300 bedden minder doen. Dat betekent dat ze zich meer richten op academische zorg. De basiszorg zal het EMC juist meer overlaten aan regionale ziekenhuizen."

De overname heeft weinig impact op de samenwerking met ZorgSaam. "Het gaat om zorg die alleen in academische ziekenhuizen wordt gegeven. Dat zijn andere patiëntengroepen en dat staat samenwerking met ZorgSaam niet in de weg." Dat vindt ZorgSaam zelf ook. "Met het overnemen van ADRZ door Erasmus MC wordt een bijdrage geleverd aan het in stand houden van zorg in Zeeland", stelt ZorgSaam.

Toekomstige Zorg ZeelandBehalve ZorgSaam zijn ook zorgverzekeraars en de Commissie Toekomstige Zorg Zeeland betrokken bij de overname. Voorzitter Eeke van der Veen noemt de overname desgevraagd 'een goede ontwikkeling'. "Zolang het samenwerking met ZorgSaam maar niet in de weg staat."

Banken reageren ook positief. Uiterlijk eind dit jaar moet de overname een feit zijn .